Ministarstvo zdravlja je povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori dvadeset-prvu godinu za redom, dodijelilo priznanja najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini. Najviše puta, čak 107 ima davalac iz Rožaja, a priznanja nagrađenima uručio je ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović.

U kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davalaca krvi, priznanja su dobili Korać Husnija, iz Rožaja, za 107 davanja; Anđić Lazo, iz Berana, za 103 davanja; Šekularac Rade, iz Berana, za 89 davanja; Agović Esko, iz Berana, za 82 davanja i Bulatović Biljana, iz Podgorice, za 50 davanja. Najaktivniji klubovi dobrovoljnih davalaca krvi u prošloj godini su bili Klub DDK “Željezara” iz Nikšića i Društvo DDK “Dušan Abramović”, sa Cetinja.

Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije priznanja su dobili dr Miladinović Dušanka, transfuziolog, Zavod za transfuziju krvi OD Bijelo Polje i Jokić Siniša, med. tehničar, transfuzer, Zavod za transfuziju krvi OD Bijelo Polje.

Za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada su nagrađeni Nikolić Miodrag, iz Nikšića; Raičević Žarko, iz Berana i Gutić Ramo, iz Plava.

Ovim povodom ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, je istakao da država i društvo, treba da da obratimo više pažnje na pojedince davaoce krvi ,te promovišemo njihovu humanost i rezultate.

Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije priznanja su dobili dr Miladinović Dušanka, transfuziolog, Zavod za transfuziju krvi OD Bijelo Polje i Jokić Siniša, med. tehničar, transfuzer, Zavod za transfuziju krvi OD Bijelo Polje.

Za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada su nagrađeni Nikolić Miodrag, iz Nikšića; Raičević Žarko, iz Berana i Gutić Ramo, iz Plava.

Ovim povodom ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, je istakao da država i društvo, treba da da obratimo više pažnje na pojedince davaoce krvi , te promovišemo njihovu humanost i rezultate.

-Treba da obezbijedimo i neke povlastice za one pojedince koji su višestruki davaoci krvi, osim nekih do sada postojećih. U tom smislu, molim vas da Ministarstvu zdravlja dostavite predloge za one mjere koje su u našoj nadležnosti i gdje vam je potrebna naša pomoć i saradnja u njihovoj realizaciji. Uvjeravam vas da ćete u nama imati i sagovornika i partnera- naglasio je Hrapović.

Potpredsjednik Crvenog krsta Crne Gore dr Besim Kadić, čestitao je nagrađenima i naveo koliko napora Crveni krst Crne Gore, ulaže u razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi.

-Organizacija Crvenog krsta Crne Gore i sve naše opštinske organizacije, sa svojim volonterima i klubovima koji djeluju u sastavu i pod okriljem Crvenog krsta, nastoji da redovnom podrškom organizovanju akcija, funkcionisanju svih klubova DDK u Crnoj Gori, intenzivnim motivacionim radom i zastupanjem interesa dobrovoljnih davalaca krvi, doprinosi razvoju i unaprjeđenju ukupne djelatnosti. U Crnoj Gori trenutno postoji 32 kluba, od čega je 17 organizovano pod okriljem naše organizacije. Crveni krst će i ubuduće nastaviti da podržava sve oblike organizovanja davalaca krvi i, u skladu sa
svojim mogućnostima, pruži svu neophodnu pomoć u akcijama prikupljanja krvi- poručio je Dobitnicima je na priznanjima čestitatala i direktorka Zavoda za transfuziju krvi dr Gordana Rašović. Ona je podsjetila na prošlogodišnje rezultate.

-Tokom prethodne godine realizovano je 19.216 donacija, odnosno na kraju godine procenat davalaštva krvi bio je 3,1%. Sa ukupno 238 organizovanih akcija i oko 2.000 davalaca koji su dobrovoljno dali krv po prvi put, veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima i dugujemo veliku zahvalnost svima koji su uvidjeli značaj pravovremenog obezbjeđivanja stabilnih zaliha ovog lijeka i tako pokazali izuzetan stepen brige prema zajednici- kazala je Rašović.

Svi su se složili da dobrovoljni davaoci krvi budu primjer ostalima kako treba humano djelovati i pozvali sve da, ako to još nisu učinili, doniraju krv i pomognu u pružanju pomoći drugima i spašavanju života.

Izvor: Analitika