Od tuberkoloze u svijetu godišnje umre oko 1,5 miliona ljudi, a u Crnoj Gori registrovano je 113 osoba koje imaju ovo oboljenje, dok je smrtnost sedam odsto, saopšteno je na sjednici odbora za ljudska prava i slobode i zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore.

Povodom obilježavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, održana je konferencija pod nazivom „Jako želim da zdravlje ne bude više blagoslov za kojim ljudi čeznu, nego ljudsko pravo za koje se bore – Kofi Anan“, u svjetlu potpisane Barselonske deklaracije u borbi protiv tuberkuloze.

Cilj današnje konferencije je, kako su saopštili organizatori, promocija borbe protiv tuberkoloze, podizanje svijesti o ovoj bolesti, podrška pacijentima i njihovim porodicama, kao i podrška svim subjektima koji se bave prevencijom, otkrivanjem i liječenjem tuberkuloze, prenosi Anadolija.

Mina Brajović, šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, kazala je da svake godine u svijetu od tuberkoloze oboli oko devet miliona ljudi.

„Godišnje umre 1,5 miliona ljudi, pa su statističari napravili proračun da svaka tri minuta jedna osoba umre od tuberkoloze. U svijetu godišnje više od 500 hiljada djece oboli od tuberkoloze“, kazala je Brajović.

Olivera Bojović, nacionalni koordinator za tuberkolozu, istakla je da je u Crnoj Gori 18 oboljelih na 100 hiljada stanovnika u 2014. godini.

„Ova godina je godina rezimiranja za ono što je učinjeno u prethodnih 20 godina na polju borbe protiv tuberkoloze. Prema izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije, neki rezultati su i postignuti. Došlo je do laganog pada broja oboljelih od tuberkoloze. Što se Crne Gore tiče, možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom, koja je stabilna. Od 2010. godine stopa obolijevanja se spustila ispod 20 na 100 hiljada stanovnika. To nije dovoljno. Naš cilj je da stopa bude ispod 15 oboljelih na 100 hiljada građana. Imamo 113 oboljelih od tuberkoloze. Od crnogorskih gradova, Rožaje, Bijelo Polje, Žabljak i Plav imaju visoku stopu obolijevanja. Jedan oboljeli može da zarazi 10 do 15 ljudi“, kazala je Bojović.

Ona je istakla da od broja oboljelih, sedam odsto umre od tuberkoloze.

„Cilj za naredni period jeste da to bude ispod šest odsto“, kazala je Bojović.

Poslanici Skupštine Crne Gore Halil Duković, Zoran Jelić, Marta Šćepanović, Branka Tanasijević, Ljerka Dragičević, Almer Kalač i Azra Jasavić potpisali su Barselonsku deklaraciju, čime su podržali globalnu inicijativu gdje su se političari različitih zemalja iz različitih političkih partija ujedinili za efikasniju borbu protiv tuberkuloze.