fond za inovacije

Fond za inovacije Crne Gore raspisao je javni poziv za dodjelu grantova za podršku ranoj fazi razvoja start up-ova. Javni poziv je otvoren do 20. oktobra, a neophodna dokumentacija za prijavu objavljena je na sajtu Fonda za inovacije

Ukupna vrijednost poziva iznosi 350 hiljada EUR, pri čemu je vrijednost pojedinačnog granta do 35 hiljada, odnosno 30 hiljada za finansijsku podršku i pet hiljada za mentorsku podršku. Iz Fonda je saopšteno da je cilj programa unapređenje start up zajednice u Crnoj Gori kroz finansijsku i mentorsku podršku.
„Ova podrška će pomoći start up preduzećima u sprovođenju prve faze istraživanja tržišta, razvoju proizvoda, uspostavljanju poslovnog modela i započinjanju priprema za sljedeću fazu prikupljanja finansijskih sredstava“, rekli su iz Fonda.
Program podržava start up projekte koji razvijaju inovativne proizvode s visokim potencijalom rasta na tržištu u raznim oblastima, uključujući i prioritetna područja pametne specijalizacije. Na poziv se mogu prijaviti timovi od dva do pet članova ili mikro preduzeća (u formi društva sa ograničenom odgovornošću) u privatnom vlasništvu, registrovana u Crnoj Gori ne duže od dvije godine u trenutku podnošenja prijave. U slučajevima kada prijavu podnosi tim, ukoliko se odobri finansiranje, od njih će se zahtijevati da osnuju preduzeće u skladu sa Zakonom o privrednim društvima u Crnoj Gori.
Detaljne informacije o pozivu mogu se pronaći na sajtu Fonda, a postupak prijavljivanja je jednostavan i odvija se elektronskim putem.
Info dan će biti održan u Podgorici u Privrednoj komori 18. septembra u devet sati, a isti je moguće pratiti i putem Zoom-a.
Izvršna direktorica Fonda, Bojana Femić Radosavović, saopštila je da ovim programom žele da pruže podršku mladim, talentovanim i visoko-motivisanim timovima, koji žele da započnu svoju preduzetničku karijeru. Kako dalje kaže Femić Radosavović, u Fondu smatraju da je izuzetno važno da, pored finansijske podrške, timovi imaju mentore koji će iskustvom pomoći da se ideje pretoče u uspješan biznis.
Iz Fonda su pozvali sve zainteresovane da potraže više informacija na sajtu Fonda, ili na profilima na društvenim mrežama LinkedIn, Facebook i Instagram i prijave se za program.