Dugogodišnji direktor nevladine organizacije Građanska alijansa Boris Raonić kandidovao se danas za generalnog direktora Radio televizije Crne Gore. On je dobio podršku više nevladinih organizacija, a zbog svog ranijeg angažmana smatra se da je prihvatljiv za većinu političkih partija, kao i predstavnika Evropske unije,potvrđeno je portalu Dana.Boris Raonić je iz Podgorice. Diplomirani pravnik, `90-ih je bio aktivan u Liberalnom savezu Crne Gore, a tokom studija je bio jedan od osnivača prvih NVO-a u Crnoj Gori. Radio je i kao novinar, a od 2000. godine započinje svoj angažman u civilnom sektoru, kao koordinator Nansen dijalog centra. Bio je organizator više ekoloških, građanskih i pacifističkih akcija u Crnoj Gori. Autor je brojnih tekstova iz oblasti dijaloga, tolerancije, političke kulture i rješavanja sporova, a bio je i producent nekoliko dokumentarnih filmova koji se bave suočavanjem sa prošlošću.
Bio je član Nacionalnog savjeta za evropske integracija, rukovodećih organa nekoliko NVO-a, Skupštinskog Odbora za izmjenu izbornog zakonodavstva, Etičkog odbora Uprave policije i više radnih grupa za izradu zakonskih rješenja. Član Savjeta Agencije za elektronske medije. Član je više IVLP mreže, Transformation thinkers, EGAMa, PtoP i brojnih sličnih mreža. Direktor je Škole demokratskog rukovođenja.
Konkurisaće i Marković
Za mjesto generalnog direktora kandidovaće se i bivši zamjenik glavnog i odgovornog urednika “Dana” Nikola Marković. On će narednih dana i formalno predati kandidaturu. Marković je 16 godina radio u Jumedia Montu, prvo kao urednik Revije D, a potom urednik crne hronike dnevnih novina “Dan”. Na poziciji zamjenika glavnog i odgovornog urednika “Dana” je bio od 2004. godine.
Marković je bio i predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare. Dobitnik je nagrade za životno djelo Veljko Vlahović udruženja novinara Crne Gore i specijalnog priznanja Evropske unije za istraživačko novinarstvo.
Inače, konkurs za generalnog direktora traje do 17. jula, a tu funkciju trenutno obavlja Božidar Šundić. Skupština Crne Gore imenovala je ranije devet novih članova Savjeta RTCG. Za novi Savjet RTCG glasala su 43 poslanika.
Za članove Savjeta imenovani su: Bojan Baća (predlog Univerziteteta Crne Gore), Žarko Mirković (predlog CANU-a), Naod Zorić (predlog nacionalnih ustanova kulture i NVO), Filip Lazović (predlog Unije poslodavaca), Veselin Drljević (predsjednik Savjeta, predlozi NVO iz oblasti medija), Milica Špajak, Amina Murić, (predlozi NVO), Marijana Camović Veličković (predlog Unije slobodnih sindikata) i Predrag Marsenić (predlog Crnogorskog olimpijskog komitet).