Ramazan, najvažniji i najsvetiji mjesc islamske vjere, će početi večeras po zalasku sunca i trajaće 30 dana, odnosno do 2. maja.

Ramazan je mjesec posta tokom kojeg se vjernici islamske vjeroispovesti širom svijeta uzdržavaju od hrane, pića, seksualnih odnosa, kao i loših misli i dijela, i to od jutra (sufura) do večeri (iftara) kako bi se postigla veća “taqwa” ili svijest o Bogu.
Prema islamskoj vjeri, ramazan je mjesec u kojem su poslaniku Muhammedu objavljeni prvi ajeti Kurana pre više od 1.400 godina.
Ramazan ili Ramadan je osim posta, mjesec molitve, milosti i praštanja.
To je deveti mjjesec muslimanskog hidžretskog kalendara, koji se računa prema mjesecu, a ne prema suncu.
“Ramadan Mubarak“ i “Ramadan Kareem“ su čestitke koje se upućuju vernicima tokom ovog perioda.
Svaka porodica se drugačije priprema za Ramazan.
Mnogi će iftarom, obrokom kojim se posti na kraju dana, ugostiti prijatelje kod kuće.
U džamijama se obično održavaju otvoreni iftari tako da svako može da dođe.
Islam koristi lunarni kalendar, koji je 10 do 11 dana kraći od gregorijanskog kalendara, koji se zasniva na rotaciji Zemlje oko Sunca.
Ova razlika znači da Ramazan svake godine počinje drugog dana.
Inače, post je jedan od pet stubova islama, piše Al Džazira, a tu su muslimanska izjava vjere, svakodnevno obavljanje molitve, zekat i obavljanje Hadža u Meki, ako je vjernik fizički i finansijski sposoban za to.
Nakon ramazanskog posta, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram ili Eid al-Fitr, koji se smatra velikim praznikom u islamu i na arapskom znači “festival kojim se prekida post”.