Emisija-Argumenti-RTCG-696x350

Ljekare brine otvaranje granica, importovanje slučajeva je izvjesno, ali to je rizik na koji su sve države spremne, kazala je direktorica centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Božidarka Rakočević.

 

Ona je, gostujući u emisiji “Argumenti” na TVCG, podsjetila da ni, nakon 28 dana, nije bilo novih slučajeva.
“Nadam se da ćemo svi zajedno moći da proglasimo Crnu Goru korona fri destinacijom. Mi smo sada spremniji jer imamo iskustvo više, definitivno smo spremniji nakon četiri mjeseca epidemije”, rekla je Rakočević.
Prema njenim riječima, sa otvaranjem granica, svakako možemo očekivati importovane slučajeve.
“Bili smo tri mjeseca zatvoreni i lako je bilo držati infekciju pod kontrolom, lakše definitivno u tim uslovima, nego što će biti sada kada su se granice otvorile. Nema opuštanja za nas”, navela je Rakočević.
Ona je, kako prenosi RTCG, istakla da se spisak zemalja iz kojih stanovnici mogu da putuju u Crnu Goru, nalazi na sajtu Instituta zemalja, koji će, kako je navela, vrlo često ažurirati.
Rakočević je kazala da u evropskom regionu dolazi do smirivanja epidemije i smanjivanja broja inficiranih, te da se nada da će već za sedam dana ta lista biti proširena.
“Ipak, za sada moramo pratiti sve preporuke”, navela je Rakočević.
Ona je preporučila građanima da ne putuju nigdje ukoliko su bolesni.
“Mi smo napravili set preporuka u namjeri da spriječimo unošenje infekcije. Preporuke su distribuirane svim hotelima. U svakom hotelu postojaće osoba koja je zadužena za zdravstveno stanje gostiju”, kazala je Rakočević.
Kako je navela, gosti koji dolaze u svoje privatne stanove dobiće uputstva za slučaj pojave simptoma, kome da se jave kako bi zaštitili sebe i sve oko sebe.
Ona je istakla da Crna Gora neće zahtijevati testove, niti mjerenje temperature, jer je diskutabilno da li bi na 40 stepeni napolju dobijali adekvatne podatke.
“Velika je vjerovatnoća da ćemo dobiti neki importovani slučaj, ali sve zemlje su spremne na tu vrstu rizika, pogotovo kad turizam dobije zamah”, kazala je Rakočević.
Načelnik i inspektor u Upravi policije Zoran Brđanin kazao je da nije otvoren jedan granični prelaz preko Bosne i Hercegovine.
“To je granični prelaz Vraćenovići i nije u pitanju neotvaranje zbog epidemije, već rekonstrukcija tog prelaza još odranije. Sve piše u naredbama koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo”, naveo je Brđanin.
Kako je kazao, svi granični prelazi su otvoreni, ali režim prelaska granice zavisi od mjera koje su na snazi.
“Nema posebnih zahtjeva osim da mora biti ispunjen epidemiološki parametar 25 oboljelih na 100 hiljada stanovnika. Razlog zbog čega državljani Srbije ne mogu da uđu u našu državu samo je epidemiološki”, naveo je Brđanin.
Direktor Aerodroma Danilo Orlandić podsjetio je da su od 28. februara zatvorili letove prema sjevernoj Italiji, i da su djelovali pravovremeno.
“Od 18. marta smo opslužili veliki broj građana, i to je bitan podatak koji govori o organizovanju cijelog našeg sistema”, kazao je Orlandić.
Prema njegovim riječima, rijetka je zemlja koja je takav napor napravila za svoje državljane “i pritom to su bili besplatni letovi”.
“To je jedan od odličnih poteza države, a onda smo u skladu sa preporukama IJZ-a otvorili letove za generalnu avijaciju, dakle avijaciju koja nije redovnog linijskog karaktera”, kazao je Orlandić.
Kako je naveo, svi su morali da prođu kontrole i da poštuju mjere koje je propisao IJZ.
“Da nas je neko prije mjesec pitao hoćemo li 1. juna otvoriti granice, mi bi svi odgovorili da nema šanse. Ali evo zahvaljujući svim potezima i mudroj politici, ipak postoji mogućnost da izvučemo nešto od sezone”, kazao je Orlandić.