Ljiljana Radulović, transplatacija, Hrvatska

Zašto Ugovor o transplantaciji organa s Hrvatskom, koji je istekao krajem 2019. godine još nije obnovljen novo rukovodstvo Klinički centar Crne Gore ne zna, ali su ovaj problem prepoznali kao prioritet i odmah su započeli pregovore sa susjednom državom, istakla je gostujući u “Bojama jutra” dr Ljiljana Radulović, direktorica ove ustanove.

“Ja se nadam da će za par mjeseci sve početi da funkcioniše”, kazala je Radulović.
Sam koncept ugovora, prema riječima dr Petra Kavarića, urologa zavisiće od toga koliko budemo ažurni kada je naše zakonodavstvo u pitanju. Prema sporazumu, svi organi mogu biti donirani.
“Mislim da je negdje oko 50 pacijenata koji čekaju transplantaciju bubrega. Imamo negdje oko sedam ili osam pacijenata koji su na listi za transplantaciju jetre i mislim da je dva ili tri pacijenata koji očekuju transplantaciju srca. Jedan je pacijent u Zagrebu, nosi vještačko srce i čeka taj konačni ili završni tretman koji treba da se odradi sa transplatancijom srca. Vi morate računati na to ukoliko želite da dobijate organe, morate organe i da dajete. Ukoliko nemate dobro razvijen okvir kada je riječ o transplataciji, tj. uzimanje organa sa umrlih osoba, teško će naši pacijenti dolaziti na listu, bez obzira u kom svojstvu bili na toj listi”, ističe Kavarić.
Da nas u oblasti doniranja čeka veliki posao saglasna je i Radulović, i naglašava da je toz a nas još uvijek prilično škakljiva tema.
“Tu ćemo morati da pokrenemo jednu veliku kampanju i edukaciju samog stanovništva o tome. Tako da je ovo samo jedan korak koji ćemo morati da uradimo. Ne možemo da očekujemo da mi uporno uzimamo iz nekog sistema, a da ništa ne vraćamo za uzvrat. Ne mora da bude podjednaki broj, ali mora da postoji uzajanma povezanost ta dva sistema. Kada pacijenti jesu na listi za čekanje moramo da shvatimo da nije uvijek neki tuđi sistem kriv, već da i mi aktivno moramo da učestvujemo u svemu tome”, istakla je Radulović.
Izvor: Vijesti