Mladi Niksica

Radnici Željezare Tosčelik tražili su danas, na štrajku upozorenja, hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, od čijeg ishoda će, kako su kazali, zavisiti njihovi dalji potezi. Jednosatni štrajk upozorenja u radničkoj sali fabrike uslijedio je kao odgovor vlasniku na najavljenu sistematizaciju i započeti proces otpuštanja radnika, prenosi MINA-business.

 

Među 17 zaposlenih koje je vlasnik odredio za odlazak iz fabrike, uz pozivanje na lošu poslovnu situaciju, najviše je inženjera, a svi imaju 20 i više godina radnog staža.

Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Pero Kadović, rekao je da radnici zahtijevaju da se najkasnije do sjutra sastanu sa ministarkom ekonomije, Dragicom Sekulić i predstavnicima Tosčelika, kako bi pokušali da pronađu rješenje za nastalu sistuaciju.
“Tražimo pisane garancije da niko više neće biti otpušten”, poručio je Kadović ispred upravne zgrade fabrike.
Prema njegovim riječima, takav zahtjev je više nego opravdan, s obzirom na to da je vlasnik Željezare dobio brojne subvencije od nadležnih u državi, jeftinu struju i radnu snagu.
“Nemaju ni ekološku dozvolu, a pola mašina ni upotrebnu. Ne znam šta još treba da im omogućimo, osim da nam svima podijele otkaze, što nećemo dozvoliti”, rekao je Kadović.
Od 17 zaposlenih, samo troje nije potpisalo sporazumni raskid radnog odnosa, dok su ostali, nakon konsultacija sa advokatima, kako je naveo Kadović, morali da prihvate ponuđene uslove.
“Kako vlasnik u narednom periodu ne bi nastavio sa istim potezima, tražimo razrješenje situacije i hitan sastanak u Ministarstvu ekonomije”, kazao je Kadović.
On je dodao da se Inspekcija rada odazvala na njihov poziv i obavila nadzor, nakon čega su vlasnika kaznili sa dvije hiljade eura.
“Takva kazna nama ništa ne znači, jer smo Inspekciju pozvali kako bi zaposleni bili vraćeni na posao, ali su nam predočili da to nije njihova nadležnost”, objasnio je Kadović.
Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata USSCG Srđa Keković, saopštio je da su radnici odlučni da stanu na kraj nezakonitom otpuštanju.

On je naveo da se očigledno radi o želji poslodavca da uštedi na stalno zaposlenim starijim radnicima.
Keković smatra da je to neprihvatljivo i zbog toga što je menadžment angažovao desetak penzionera i oko 100 radnika angažovanih po ugovoru.
“Takva praksa menadžmenta očigledno neće prestati sve dok radnici ne pokažu jasno i odlučno da se takvom ponašanju mora stati na kraj”, upozorio je Keković.
On je kazao da će tražiti potpuni prekid proizvodnje u fabrici, ukoliko vlasnik bude insistirao na otpuštanju troje zaposlenih koji nijesu dobrovoljno potpisali rješenja da su tehnološki višak.

Komentarišući početu sistematizaciju u Željezari, Keković je rekao da poslodavac može da je mijenja kada poželi.
“Država mora konačno da se angažuje, jer u Željezari poslodavac, zarad sopstvenog profita, ruši sve zakonske norme”, tvrdi Keković.
Jedna od zaposlenih, koja je proglašena tehnološkim viškom, ali je odbila da to prihvati, Desa Bogdanović, kazala je da je 35 godina u Željezari i Tosčeliku i da jedina obavlja poslove referenta za obračun zarada.

Ona je rekla da joj je uprava ponudila oko 4,35 hiljada eura za sporazumni raskid radnog odnosa ili 720 eura na ime tehnološkog viška.
„To neću prihvatiti ni po koju cijenu. Borićemo se, jer je riječ o potpuno bespravnoj odluci, a potvrdu da sistematizacija nije sprovedena po zakonu imamo i od Inspekcije rada“, navela je Bogdanović.
Ona je ocijenila da je sistematizacija trebalo da se završi do 31. marta, ali da se čekalo da prođu predsjednički izbori u Crnoj Gori.

U Željezari je stalno zaposleno oko 310 radnika, od kojih je oko 100 po ugovoru.
Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine za 15,1 milion eura kupila turska Tosyali grupa, u okviru koje posluje Tosčelik.
Vlasnik Željezare se prilikom njenog preuzimanja obavezao da zaposli oko 550 radnika.