Bivši radnici Željezare nastavili su danas proteste ispred zgrade Vlade, koje su zamrzli krajem jula, sa zahtjevom za uplatu beneficiranog radnog staža.

Predstavnik radnika Veselin Perošević rekao je da su oni ponovo uputili dopise ministarstvima ekonomije, finansija i rada i socijalnog staranja, predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću i države Filipu Vujanoviću, kojim traže uplatu beneficiranog radnog staža za grupu od 68 radnika.

“Tražimo da nam se uplati radni staž kao što je uplaćen i drugim radnicima da ne bismo bili diskriminisani u odnosu na ostale koji rade u istoj firmi“, kazao je Perošević.

On je dodao da su ga iz stečajne uprave obavijestili da je predsjednik Tenderske komisije za privatizaciju Branko Vujović tražio informacije u vezi sa spiskovima radnika.

Perošević je saopštio i da je Sindikat metalaca tražio sastanak sa predstavnicima tri ministarstva, radnika Željezare i stečajnim upravnikom i sudijom.

On je naveo da radnici Željezare neće odustati od svojih zahtjeva i da će svakodnevno protestovati pred Vladom od 11 do 16 sati.

“Štrajkovaćemo svakodnevno, a ukoliko se ništa ne riješi, razmislićemo o radikalizaciji tako što ćemo protestovati non stop“, poručio je Perošević.

Radnici traže uplatu beneficiranog radnog staža po spiskovima arhive Željezare, a ne onim koje su pravili za vrijeme realizacije socijalnog programa u tom preduzeću.

Beneficirani staž nije uplaćen još za 68 radnika koji bi trebalo da ostvare pravo na penziju po izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju PIO.