Rudnici boksita

Radnici Rudnika boksita okupili su se danas, oko podne, ispred upravne zgrade kako bi spriječili da novac od njene prodaje bude uplaćen mađarskoj kompaniji „Vagon impex“ bez obzira što su oni, kako kažu, u prvom naplatnom redu.

„Za 120 radnika nije povezan radni staž, duguju im se zaostale plate, a u prosjeku to je oko milion i četiri stotine eura“, saopštio je Božidar Đilas i dodao je ovo treći tender, da se cijene spuštaju, a da je bitno da se proda kako bi se, prema njegovoj tvrdnji, pare podijelile između Blaža Jovanića, Mladena Markovića i Mađara.

„Poenta priče je u dijeljenju para. Šoć nam je čvrsto obećao da će stati uz radnike koji se moraju ispoštovati“, zaključio je Đilas i poručio da će se njihova borba nastaviti i da neće dozvoliti da bilo ko uđe u upravnu zgradu sve dok se taj novac ne proslijedi radnicima. Rašo Čivović je istakao da njih, u suštini, ne interesuje upravna zgrada, a da je nekadašnji stečajni upravnik Zdravko Cicmil dužan da iz „svog džepa“ uplati 800 000 eura, pod uslovom da dođe do štete prilikom njene prodaje i pozvao se na zakon koji to potvrđuje.

„Danas u 12h je otvaranje tendera za prodaju nekretnina, nije samo upravna zgrada – čija je početna cijena 1,5 miliona eura. Suština je da će novac da se preusmjeri drugoj firmi, to je naš novac, a ako ko treba da plati Mađarima, neka plati Zdravko Cicmil“, saopštio je Čivović i dodao da stečajna uprava „krije“ zbirnu cifru koja se duguje radnicima za zaostale plate i samodoprinose, bući da im je isplaćen samo minimalac

. On je prisutnima objasnio da je upravna zgrada već jednom prodata, da se sada radi o koruptivnoj radnji, a da je njihov cilj da upozore nadležne organe, a posebno Specijalno tužilaštvo, kako bi obustavilo ovu sumnjivu prodaju.

Čivović nam je dostavio i dokument koji potvrđuje da se za pomoć obraćao premijeru Vlade Zdravku Krivokapiću u kojem traži da se hitno reaguje, da radnici imaju pravosnažno rješenje za krivca, u slučaju da dođe do štete po stečajnu masu AD Rudnika boksita, čiji je tačan iznos 800.281, 54 eura.

„Napominjemo da je 24.04.2021. godine predata krivična prijava Specijalnom državnom tužilaštvu koje nije reagovalo“, navodi se dalje u pismu. U Rješenju koje je Čivović dobio od Privrednog suda Crne Gore, a za zahtjev za prinudno izvršenje radnje koju je na osnovu zakona trebao da preduzme stečajni upravnik, istom se nalaže da pokrene odgovarajuće postupke u cilju naknade štete stečajnom dužniku prouzrokovane radnjama bivšeg stečajnog upravnika Zdravka Cicmila.

„Tumačeći sadržinu podneska, koji je naslovljen kao prigovor povjerioca na bivšeg stečajnog upravnika Zdravka Cicmila, koji je podnijet od strane povjerioca kao pravno neuke stranke, sud utvđuje da podnesak ima karakter zahtjeva za prinudno izvršenje radnje koju je na osnovu ovog zakona trebao da preduzme stečajni upravnik, a nije je preduzeo, jer podnosilac traži od suda da preduzme radnje kako bi se nadoknadila šteta povjeriocima usljed radnje ranijeg stečajnog upravnika“, piše u obrazloženju Privrednog suda.

 

Rudnici boksita    Rudnici boksita