Radnici nikšićkih Rudnika boksita od juče borave u Podgorici, gdje će i ostati dok se ne nađe rješenje za situaciju u kojoj se nalaze. Za to vrijeme, moguća je i radikalizacija protesta ispred zgrade Vlade , kazao je predsjednik Sindikata Ilija Đilas.

Prema njegovim riječima ona neće biti unaprijed najavljena.

“Ne možemo saopštiti naše dalje planove, kao što vidite obezbjeđenje ispred Vlade je sa svake strane, nenajavljeno ćemo napraviti radikalizaciju”, rekao je Đilas novinarima na jučerašnjem  protestu rudara ispred zgrade Vlade, prenosi Mina-business.

Protest ispred zgrade Vlade počeo je juče u deset sati, zatim su radnici otišli ispred Privrednog suda gdje ih je predsjednik te institucije, Blažo Jovanić, pozvao na sastanak.

Jovanić je radnicima saopštio da će se odluka o ponudi firme Neksan za kupovinu Rudnika boksita znati do kraja sedmice.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, kazao je da su Jovanića na sastanku upoznali sa problemima sa kojim se suočavaju oni koji kupe Rudnike boksita.

“U pitanju je eksproprijacija 330 hiljada kvadrata zemlje, a mašine su u veoma lošem stanju”, naveo je Bojanović.

Prema njegovim riječima, Jovanić je imao primjedbu na iznos ponude od 4,4 miliona eura.

“Mi smo mu objasnili da su Rudnici prodati 2005. godine za 4,5 miliona eura, od tog perioda do danas je iskopano preko tri miliona tona boksita, a oprema je starija deset godina, pa je i logično da je i cijena mnogo manja od one koju je dao Privredni sud”, kazao je Bojanović.

On je saopštio da su ih u Privrednom sudu obavijestili da je poljska firma koja je bila zainteresovana za kupovinu Boksita, danas definitivno odustala jer je naišla na loš prijem kod radnika prilikom obilaska rudokopa.

Bojanić je rekao da ne zna zasto se odugovlači zakazivanje sjednice Odbora povjerilaca.

“Firma Neksan je jedina predala ponudu Privrednom sudu, iz Odbora povjerilaca su tražili pojašnjenje dvije sporne tačke i to je dato prije 12 dana i još niko ne zakazuje sjednicu”, naveo je Bojanović.

On očekuje da će Odbor povjerilaca prihvatiti ponudu, jer je jedina.

“To je za nas jedino rješenje, a i mještani sela Zagrad su kazali da neće prihvatiti nikog osim firme Neksan”, naglasio je Bojanović.

Prema njegovim riječima, to je nešto što radnicima uliva povjeranje i daje nadu da će Odbor povjerilaca imati razumijevanja i dati firmi Neksan imovinu Rudnika boksita.

On je podsjetio da su sa firmom Neksan već obavili razgovore i da je 90 odsto posla već završeno.

Bojanović insistira da Neksan preuzme upravljanje Boksitima jer su se, kako je kazao, za devet mjeseci pokazali kao izuzetno korektni.

“Primali smo plate na vrijeme, proizvodnja je tekla onako kako se samo poželjeti može”, ocijenio je Bojanović.

On je rekao da su tražili od premijera Mila Đukanovića da se u što kraćem roku zakaže sjednica Odbora povjerilaca.

“Premijer ili nije dovoljno upoznat sa situacijom u Boksitima ili je upoznat na pogrešan način, jer je situacija u Rudnicima katastrofalna, bez ikakvog razloga se nalazimo praktično na prinudnim odmorima”, kazao je Bojanović.

On je dodao da radnici ne mogu da žive od 193 eura, a i zašto bi kada se, kako je podsjetio, u firmi Neksan imali mnogo veću platu.

Neksan je ponudio za imovinu Boksita 4,4 miliona eura i još 600 hiljada za socijalni program radnicima uz uslov da dobije koncesiju na rudu u Župi nikšićkoj, gdje se nalaze svi rudokopi Boksita.