Radnici Rudnika boksita provode i četvrti dan na saobraćajnici u nikšićkom prigradskom naselju Rubeža, gdje im je dalji put prema Nikšiću i Podgorici blokirala policija.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borislav Bojanović kazao je da je situacija sve složenija, jer je u blokadi oko pet hiljada stanovnika iz 12 sela nikšićke Župe.

On je, na pitanje da li bi radnici bili spremni da, ukoliko im policija omogući, pomjere tešku mehanizaciju do dijela puta gdje bi bilo omogućeno saobraćanje jednom kolovoznom trakom, odgovorio da bi se sve moglo brzo riješiti, ukoliko to žele nadležni.

“Da je državi stalo do radnika i mještana Župe, moglo bi se za svega dva-tri sata naći rješenje za situaciju koja ne ide u prilog nikome, tim prije što radnički zahtjevi nijesu nerealni. Mi samo tražimo da radimo i primamo zarade” rekao je Bojanović.

Predstavnici Sindikata Boksita i Mjesne zajednice Župa razgovarali su u subotu sa načelnikom Centra bezbijednosti Nikšić Miloradom Žižićem, zahtijevajući da se odblokira saobraćajnica, kako bi se normalizovao život u tom kraju.

Oni su predložili dva načina za deblokadu, od kojih je prvi da se mehanizacija Boksita, koju je policija spriječila da stigne do Nikšića i Podgorice, pomjeri pola kilometra naprijed, a drugi da se zakaže sjednica Odbora direktora preduzeća i pokuša riješiti situacija.

Blokada saobraćajnice traje od četvrtka od 15 sati, kada je policija zaustavila oko 200 radnika Rudnika boksita, koji su nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca, sa rudokopa Zagrad krenuli sa mehanizacijom prema Nikšiću.

Radnici traže da Odbor povjerilaca promijeni odluku i prihvati ponudu nikšićkog Neksana, koji je za kupovinu imovine preduzeća ponudio 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa.

Oni nijesu prihvatili poziv da se sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem sastanu u Podgorici, tražeći da on dođe u upravnu zgradu preduzeća u Nikšiću.

Nikšićki Neksan je u petak dostavio Privrednom sudu novu ponudu sa tri opcije za rješavanje situacije u Rudnicima boksita. Vlasnik Neksana Miodrag Davidović je u prvoj opciji ponudio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Rudnicima boksita u cilju organizacije proizvodnje. Kupovina cjelokupne imovine Boksita putem neposredne pogodbe je druga ponuđena opcija, dok je treća kupovina imovine na javnoj licitaciji.