Grupa od 22 bivša radnika nikšićkog Metalca, koji već desetak dana jednosatnim okupljanjem ispred fabrike zahtjevaju isplatu drugog dijela otpremine od po 6,7 hiljada eura, najavila je mogućnost radikalizacije protesta u Podgorici.Bivši radnik Metalca, Milisav Đukanović, kazao je da će do četvrtka čekati na sastanak sa nadležnim iz ministarstava ekonomije, finansija i rada i socijalnog staranja, kao i da će u suprotnom protest preseliti u Podgoricu.

Bivši metalci razgovarali su sa predsjednikom nikšićke Opštine, Veselinom Grbovićem, koji je obavijestio resorna ministarstva o njihovom zahtjevu i traženoj isplati otpremnina na koje čekaju četiri godine.
„Dugo smo bili strpljivi, ali godine prolaze i obećane isplate nema“, saopštio je Đukanović. Prema njegovim riječima, za preostalu isplatu neophodno je 155 hiljada eura.
Đukanović je podsjetio da je 29 radnika otkaze dobilo 2012. godine zbog postupka dobrovoljne likvidacije fabrike, od kojih je do sada većina dobila penziju.
Sadašnji vlasnik Metalca, Nikola Furundžić, dobio je kredit od 1,5 miliona eura za koji je garantovala Vlada na ime rješavanja situacije u fabrici i isplate otpremnina radnicima.
Nezadovoljstvo je pokazala i druga grupa nikšićkih metalaca koji traže i isplatu 19 zarada iz stečajne mase, za koje im je nakon štrajka u Podgorici, kako tvrde, bilo obećano da će ih dobiti do 15. januara prošle godine.
Isplata radnicima bi po tom osnovu iznosila po oko 3,7 hiljada eura. Metalac je od kraja 2014. godine u stečaju, a ugovor sa posljednjim zakupcem beogradskim preduzećem Iskra Promont prestao je 27. decembra prošle godine.
Nova prodaja imovine preduzeća raspisana je po cijeni od 3,44 miliona eura, a ponude se Privredom sudu mogu dostavljati do 2. marta.