Djeca

Ako nisi iskusio neuspjeh, nikada nećeš uspjeti – rečenica je toliko istinita, ali većina nas se ipak plaši neuspjeha bez obzira na to što na kraju iz njih možemo dosta naučiti.

Stoga, treba dozvoliti sebi da napravimo greške i doživimo neuspjeh i iz svega toga izvući najbolje. Ali, to treba dozvoliti i djeci.
Odabir drugara
Skoro svako dijete ima drugara ili drugaricu za koje njegovi roditelji znaju da ne utiče dobro na njega, ali ipak ne bi trebalo da se previše miješaju u njihov izbor.
Djeca, pogotovo srednjoškolskog uzrasta “isprobavaju” prijatelje baš kao što isprobavaju razne karakteristike u potrazi za sopstvenim identitetom.
Na taj način uče ne samo o prijateljstvima nego i o različitim ličnostima i profilima ljudi.
Sportska i druga takmičenja
Takmičarske događaje u kojima učestvuju njihova djeca mama i tata trebalo bi doživljavati kao da su djeci baka i deka, a ne roditelji, savjetuju stručnjaci.
Šta to znači?
Baka i deka obično samo žele da vide unuka kako nastupa i učestvuje u takmičenju, dok su roditelji uključeni i u dječji uspjeh.
Ako uvijek očekuju od djeteta najbolje rezultate, stvoriće preveliki pritisak na dijete i opterećivati ga do te mjere da će izostati zabava i iskustvo učenja.
Kućni poslovi
Dijete nekad mora učiti iz svog iskustva i iz svojih grešaka. Na primjer, ako nije pravilno napunilo mašinu za sudove, posuđe koje se nije dobro opralo moraće oprati na ruke.
Ako dijete nije pokupilo svoj prljav veš i stavilo ga na odgovarajuće mjesto, nego je u školu otišlo u prljavoj majici, vjerovatno da će drugi put postupiti ispravno.
Domaći zadatak
Učenje i ocjene koje dijete dobija u školi su važni i roditelj mora jasno objasniti šta se od njega očekuje, pa ga podsticati na pisanje domaćih zadataka u roku.
Ipak, djetetu treba dozvoliti da ima barem djelimičnu kontrolu nad svojim školskim dužnostima i ne ”gnjaviti” ga stalno sa očekivanjima.
Ako ne uradi domaći zadatak ili ne nauči gradivo, moraće samo da snosi posledice u školi.
Izvor: Stil