Partija udruženih penzionera i invalida PUPI podnijela je vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću krivičnu prijavu protiv premijera Mila Đukanovića i drugih osoba zbog zloupotrebe službenog položaja, čime je, kako tvrde, nanijeta višemilionska šteta Crnoj Gori i građanima.

U krivičnoj prijavi se navodi da postoji osnovana sumnja da je potpisivanjem ugovora o finansiranju i gradnji autoputa Đukanović počinio krivična djela zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada i korupcije, u dijelu koji se odnosi na kursne razlike euro-dolar, prenosi agencija MINA-business.

Te kursne razlike, kako su kazali iz PUPI-a, su ovih dana dostigle iznos od 131 million eura, dok radovi na trasi autoputa još nijesu počeli i izvjesno je da kasne.

“Informacija da je potrošeno 240 miliona eura, a da ni metar asfalta nije položen na trasi autoputa Smokovac-Mateševo, treba da zabrine svakog građanina Crne Gore, a posebno vrhovnog državnog i specijalnog tužioca”, rekli su iz PUPI-a.

PUPI zahtijeva od Stankovića da pokrene istražne radnje i u skladu sa ovlašćenjima zaštiti interes države Crne Gore i stavi van snage ugovor o kreditu.

“U suprotnom, Stanković će se staviti u službu opravdavanja i podržavanja ovakvih radnji na štetu građana i države Crne Gore”, smatraju u PUPI.

Iz PUPI-a su kazali da je na dan potpisivanja kredita sa Exim bankom, za izgradnju dionice autoputa Smokovac-Mateševo dužine 43,5 kilometra, u iznosu od 944 miliona dolara, on u eurima vrijedio 743 miliona.

Ovih dana, kako tvrde iz PUPI-a, vrijedi 874 miliona, odnosno 131 milion više.

“Ovih 131 milion eura su kursne razlike dolar-evro, što je drastičan pad evropske valute u odnosu na dolar, a tu razliku poskupljenja plaćaće građani Crne Gore zajedno sa svim daljim povećanjima cijena”, rekli su predstavnici PUPI-a.

Oni su dodali da se Đukanović, sa svojim saradnicima, nije obazirao na upozorenja domaćih i stranih stručnjaka i eminentnih domaćih i svjetskih institucija, kao i dijela opozicione javnosti, da ugovor o kreditu može dovesti državu do bankrota i prestanka isplata penzija i plata u javnom sektoru.

“Sadašnjih 131 milion više od ugovorene cijene, sa tendenciom rasta, u trenutku kada put nije ni počeo da se radi i uz postojeću zaduženost privrede, bezuslovno će dovesti Crnu Goru do bankrotstva i njenog kraja”, tvrde iz PUPI-a.

Za Crnu Goru je, kako su naveli iz PUPI-a, bila dovoljna brza cesta, koja bi mnogo manje koštala.

“Ugovor o igradnjui auto puta je tajna. Vlada ga ne da na svjetlost dana, a sve što je tajna izaziva sumnju. PUPI traži da se Ugovor o izgradnji autoputa odmah dostavi PUPI-u, građanima i poreskim obveznicima na uvid“, zaključili su iz PUPI-a.