mladi niksica

Ovaranje azila za napuštene životinje u Nikšiću ne daje nikakve rezultate jer problemi koje svakodnevno psi lutalice prave u svim djelovima grada sve su izraženiji, piše Dan.

U naselju Kočani mještani su odlučili da pokrenu peticiju kojom će od nadležnih u Opštini zahtijevati da ih „oslobode“ pasa lutalica koji ih poslednjih nekoliko godina, kako naglašavaju, bukvalno terorišu. U naselju, tvrde mještani, ima nekoliko čopora u kojima je po dvadesetak jedinki, koje se nesmetano kreću i prave štete, a i opasnost su za sve stanovnike. Napadaju i kolju stoku, a nijesu rijetki ni slučajevi kada su i mještani bili napadnuti. Nedavno je unuka Milke Backović zadobila povrede po tijelu od ujeda pasa lutalica.

,,Unuka živi nedaleko od mene i sa svojom djecom krenula mi je u posjetu. Nekoliko pasa ih je napalo, a ona da bi dijete zaštitila legla je preko njega. Ko zna šta bi se dalje dešavalo da jedna komšinica nije istrčala iz kuće da joj pomogne. Nevjerovatno je šta po naselju rade psi lutalice, a pomoći ni od koga nema”, kaže Backovićeva.

Ona ističe da već nekoliko godina imaju probleme sa psima lutalicama, kojih je svakog dana sve više i to ponajviše u dijelu naselja koje je u blizini jezera Krupac. Backovićeva naglašava da od razjarenih pasa ne smiju da izaći iz svojih dvorišta.

,,Djeca u ovom dijelu Kočana ne smiju izaći iz dvorišta, a ni mi stariji koji bismo da prošetamo. Ne znam kako samo nikoga ne zabrine da je ovaj dio, po priči nadležnih, turistička lokacija zbog jezera čijom branom, posebno poslednjih dana, umjesto šetača ili turista, ponajviše krstare psi lutalice”, ogorčena je Backovićeva.

Voju Odaloviću u Blacama krupačkim psi lutalice konstantno prave štete. Septembra 2015. godine zaklali su mu dvije ovce, a lani i kozu koju su u potpunosti rastrgli. Kako je kazao, prijavljivao je štetu, a onda, kada nije bilo pomoći i reakcije nadležnih, odustao je.

,,Mi koji držimo stoku i koji smo stalno u pokretu, možda smo i ponajviše u opasnosti. Svojevremeno smo o štetama obavještavali i Mjesnu zajednicu Kočani, ali očigledno ni oni ne mogu da pomognu. Nemamo načina da riješimo problem”, ističe Odalović.

Porodici Strehavski prošlog mjeseca psi lutalice zaklali su tri koze koje su bile zatvorene u starom objektu nadomak kuće.

,,Ništa im se ne može, provlače se kroz žičane ograde, uskaču u torove, provaljuju čak i vrata objekata u kojima tokom noći zatvaramo koze. Nemam nikakav posao i kozarstvo nam je jedini izvor prihoda. Ne znam od koga da zatražim pomoć, a da sam nešto preduzmem, biću kažnjen “, kaže Peđa Strehavski.

Njegov prvi komšija Marjan Bajagić odlučio je da rasproda stado koza.
,,U naselje sam doselio prije sedamnaest godina i više su mi od tada psi lutalice zaklali koza nego što ih sada imam u stadu. Samo ove godine šestoro jaradi mi se udavilo u obližnjem kanalu jezera. Psi su ih potjerali a oni da bi pobjegli skočili su u vodu. Ne plaše se ljudi, mi ih tjeramo ali je sve uzalud i sve ih je više”, kaže Bajagić.

On naglašava da je prijavljivao štetu, ali, kako je kazao, onda bi bio još na većoj šteti jer mora do Kočana veterinaru da obezbijedi prevoz, i da ga vrati, pa opet nakon dan-dva da ide do grada da uzme izvještaj, a potom slijedi sudski postupak.
,,Previše to košta, a na sudu obično krenu ispitivanja te gdje su nam koze, ko ih čuva, imamo li odgovarajuće objekte, torove i slično. Uvijek bude da smo mi više krivi no psi lutalice “, kategoričan je Bajagić.