Prvi čarter sa 95 radnika kineske China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja realizuje prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa, stigao je u Crnu Goru, prenosi Mina.

“Na taj način je počeo proces povratka kineskih radnika u Crnu Goru kako bi se završio projekat izgradnje prioritetne dionice autoputa“, kazali su iz kompanije.

Svi radnici su prije kretanja u Crnu Goru testirani na koronavirus, a CRBC je odlučio da ih, iako to nije bilo propisano, stavi u sedmodnevnu izolaciju.

Prema informacijama agencije Mina-business, čarter je realizovan za 17 dana u koordinaciji crnogorskih ministarstava vanjskih poslova i saobraćaja i China Communications Construction Company (CCCC), matične kompanije CRBC-a.

Čarter je krenuo iz Tianjina, susjednog grada Pekinga, a radnike je na aerodromu ispratio prvi sekretar ambasade Crne Gore u Kini, Damir Šabanović.

U narednom periodu se očekuje i povratak preostalih radnika.

Prije izbijanja epidemije koronavirusa, oko 400 kineskih radnika je otišlo u Kinu, iz koje se, zbog mjera koje su uslijedile, nijesu mogli vratiti na gradilišta u Crnu Goru.

Auto-put je prema ranijim najavama trebalo da bude završen u septembru, ali će se taj rok najvjerovatnije prolongirati.