mladi niksica

SOS Telefon Nikšić, Centar za ženska prava i Sigurna ženska kuća organizovale su protestnu šetnju “Danas bi bile među nama” povodom “nesavjesnog i neusaglašenog” postupanja institucija u slučajevima porodično-partnerskog nasilja. Protest je održan na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembar.

Oko stotinjak aktivistkinja i aktivista započeli su šetnju na glavnom trgu u Podgorici, prenose “Vijesti”. Nosili su transparente i crne balone sa imenima žrtava partnerskog i porodičnog nasilja.

Šetnja je imala za cilj da obiđe glavne državne institucije i uperi prst u sistem koji nije uspio da ih zaštiti. U poslednje dvije godine partneri su ubili Biljanu Kršikapu iz Nikšića, Veljdetu Ljiković iz Bara, Slobodanku Dragićević iz Pljevalja, kao i slučaj porodičnog nasilja Asanović-Džiknić iz Berana.

Ovi slučajevi su ranije bili prijavljeni nadležnim institucijama.
Tu je takodje i slučaj ubistva 17-godišnje Romkinje Dezire Mazarek koje, iako nije bilo prijavljeno kao prethodno navedena, podsjeća na posebno težak položaj romskih žena i djevojčica.

Organizatori su kazali da je današnja šetnja pokazala solidarnost sa svim onima koji trpe nasilje u svom domu. Oni su naglasili da postoji sistem podrške od strane NVO sektora, ali je neophodna i pomoć institucija.