Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru je u odnosu na novembar porasla 1,5 odsto i činila je 60,6 odsto minimalne potrošačke korpe, pokazuju podaci Monstata.

U decembru prosječna zarada u odnosu na isti mjesec 2014. godine porasla jedan odsto, dok je u odnosu na prosječnu zaradu u 2014. godini porasla 2,5 odsto.

„Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u prošloj godini, u odnosu na 2014, porasle 1,5 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu pale 0,9 odsto“, navodi se u saopštenju Monstata.

Prosječna bruto zarada u decembru je iznosila 737 eura.

Na nivou čitave prošle godine prosječna bruto zarada iznosila je 725 eura, dok je prosječna neto zarada iznosila 480 eura.

Prosječne neto zarade u prošloj godini bile su 0,6 odsto veće u odnosu na prosječne neto zarade u 2014.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u decembru su u odnosu na novembar porasle u sektorima vađenje ruda i kamena 11,2 odsto, prerađivačka industrija 5,6 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 4,3 odsto, informisanje i komunikacije 3,9 odsto, građevinarstvo 3,7 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima trgovina na veliko i malo 3,6 odsto, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 2,5 odsto, saobraćaj i skladištenje i umjetnost zabava i rekreacija dva odsto, državna uprava i odbrana 1,9 odsto, poslovanje sa nekretninama 1,5 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 1,4 odsto, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti 1,3 odsto, ostale uslužne djelatnosti jedan odsto i obrazovanje 0,4 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 9,3 odsto, zdravstena i socijalna zaštita 1,6 odsto i usluge smjestaja i ishrane 0,7 odsto.