Nevladina organizacija “Župa u srcu“ realizacijom projekta “Zajedno za budućnost Župe“ želi da uspostavi bolju saradnju aktera u zajednici kroz formiranje i rad Savjeta za održivi razvoj Župe.

Prema riječima predstavnika te NVO Jova Radulovića u sklopu projekta biće objavljivan bilten, organizovaće likovni i literarni konkurs, izložbu fotografija, publikovaće kratkometražni dokumentarni film a realizovaće i akciju pod nazivom ”Svi po knjigu za našu biblioteku”.

Projektom koji će trajati šest mjeseci i čija vrijednost je sedam hiljada eura, biće urađen i promotivni materijal koji će na pravi način promovisati Župu.

“Sve ove aktivnosti na dugi rok dovešće do održivog razvoja Župe”, istakao je Radulović.

Prema riječima Tamare Todorović, iz FORS “Montenegra”, projekat koji ta organizacija realizuje je osmišljen da pomogne organizacijama koje su imale vrlo malo iskustva u povlačenju sredstava iz EU da dođu do tih sredstava kako bi nekim kvalitetnim projektima dobili sredstva za realizaciju svojih inicijativa.

Osim projekta NVO „Župa u srcu“ podržana su još četiri koje realizuju organizacije uglavnom iz centralnog i sjevernog regiona.

Dodjeli grantova, kako je objasnila Todorović, prethodio je trening za pisanje i implementaciju projekata. Nakon toga raspisan je poziv za projekte u okviru kojeg su organizacije imale mogućnost da u praksi primijene znanja i stečene vještine. Oni koji su ocijenjeni kao najbolji dobili su mogućnost za realizaciju svojih projekata.