Ekološko udruženje mladih “Zeleni centar” u saradnji sa Gimnatičkim klubom “Montenegro Street Workout” organizuje Street Workout Day Nikšić – prezentaciju zdravih stilova života, Street Workout pokreta & Calisthenics gimnastičkih disciplina. Prezentacija je planirana da se održi 2. septembra na Trgu slobode u Nikšiću sa početkom u 17h.
Prezentaciju je podržala Opština Nikšić, a realizuje se i uz saradnji sa Gimnastičkim Savezom Crne Gore, Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, Coca Cola Hellenics, AbakusWeb i Vector System Security.
Gosti sportskog događaja su eminentni predstavnici svjetski poznatog Street Workout pokreta “Back to the Basics” – Uroš Ašković i Nikola Vejnović, među omadinom poznati kao Aške i Kinez.
Izvršni dikretor Ekološkog udruženja mladih “Zeleni centar” – Miloš Džiknić, najavio je da će po prvi put u Crnoj Gori, na gradskom trgu u Nikšiću, na najmodernijim prenosivim spravama za Calisthenics, renomirane mađarske firme Hard Body Hang, biti prezentovani zdravi stilovi života Street Workout pokret & Calisthenics gimnatičke discipline, od strane dugogodišnjih najboljih učesnika StreetWorkout takmičenja u Crnoj Gori i predstavnika Crne Gore na Svjetskom prvenstvu u freestylu.
“U današnje vrijeme, briga o svom zdravlju postaje sve važnija. Dok nova tehnologija olakšava naš život, ne smijemo zaboraviti koliko je bitno brinuti se i o svom tijelu i umu. Upravo zato su se u svijetu pojavili koncepti i pokreti poput Calisthenics-a i Street Workout-a, koji su na naučnoj osnovi dokazali da imaju dubok pozitivni uticaj na fizičko i psihičko blagostanje. Ovaj sportski pristup fokusira se na korišćenju sopstvene težine tijela kako bi se povećala mišićna masa, postigla snaga, izdržljivost i agilnost. Ovaj pristup omogućava postepeni napredak, od osnovnih vježbi do naprednih akrobatskih pokreta, uz pravilno i skladno razvijanje tijela, s obzirom na to da ovaj sportski pravac zahtjeva cjelokupnu angažovanost tijela, postižući holistički razvoj u skladu sa svojim individualnim predispozicijama. Calisthenicsom i Street Workout-om mogu svi da se bave, bez obzira na pol, uzrast i na vašu trenutnu fizičku formu, pristupite vježbanju sa pažnjom i odlučnošću da pravilno izvodite vježbe i posmatrajte kako vaša snaga i izdržljivost postepeno raste, a slogan “U zdravom tijelu – zdrav duh”, polako postaje vaša realnost i stil života! Ovaj spoj fizičke i mentalne izdržljivosti vam pomaže da budete najbolja verzija sebe – u školi, na poslu i u svim drugim životnim izazovima”, saopštio je Miloš Džiknić, izvršni direktor Zelenog centra.
“Ovim putem pozivamo sve ljubitelje sporta, a pogotovo mlade u Crnoj Gori, da prisustvuju sportskom događaju – StreetWorkoutDay u Nikšiću, i pridruže se našoj sportskoj i inspirativnoj SW & Calisthenics zajednici”, saopštili su iz organizacije.
Projekat “Promocija zdravih stilova života kroz program Street Workout Nikšić, podržan je od strane Opštine Nikšić prema Odluci o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata NVO za 2023. godinu.