Aerodromi

Promet putnika u na aerodromima širom Evrope pao je prošle godine zbog pandemije koronavirusa za 70,4 odsto, što je na nivou iz 1995. godine.

AFP javlja pozivajući se na podatke Međunarodnog odbora aerodroma (ACI Europe) da su evropski aerodromi evidentirali tokom prošle godine 728 miliona putnika, u odnosu na 2,4 milijarde koliko ih je bilo 2019.
Generalni direktor te organizacije, Olivier Jankovec, kazao je da je to nivo avio-saobraćaja iz 1995. godine, uz ocenu da nijedan sektor sam ne može podneti takav udarac i poziv vladama da obezbijede dodatnu pomoć zbog još goreg pada saobraćaja posljednjih sedmica, prenosi B92.
Aerodromi unutar Evropske unije (EU) bilježe pad prometa od 73 odsto, van EU, ali u okviru ACI Europe pad je nešto manji – 61,9 odsto, a manje ograničenja u putovanjima imale su Rusija i Turska.
Tako je Istanbul dospio na prvo mjesto na listi najvećih vazdušnih raskršća u Evropi koje su tokom 2019. držali londonski aerodrom Hitrou, pariski Šarl de Gol, amsterdamski Šipol i Frankfurt.
Uz istanbulski aerodrom Sabiha Gočken koji je na drugom mjestu, među prvih pet po prometu putnika su moskovski aerodromi Šeremetjevo, Domodedovo i Vnukovo.
Izvor: RTCG