Specijalna Olimpijada Crne Gore učestvuje kao partner u programu „Inkluzija djece sa smetnjama u razvoju kroz sport”.

“Ponosni smo što smo izabrani od strane Specijalne Olimpijade Evrope Evroazije kao dio konzorcijuma koji čine devet evropskih zemalja u programu koji je od velikog značaja za inkluziju djece sa smetnjama u razvoju kroz sport. Zbog pandemije Covid-19, prvi sastanak partnerskih zemalja održan je online, putem Zoom platforme. Cilj sastanka bio je razmjena iskustava među partnerima nakon prvih 6 mjeseci sprovođenja programa i upoznavanje šire javnosti sa značajem i aktivnostima koji će trajati dokraja 2023. godine”, kazali su nam iz Specijalne Olimpijade Crne Gore.

Skup koji je održan 9. juna okupio je preko 70 učesnika iz devet partnerskih zemalja koje učestvuju u projektu. Među uvaženim gostima koji su izlagali na skupu bili su Đanluka Bombarda, direktor EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation, David Evanđelista, regionalni predsjednik i direktor Specijalne Olimpijade za Evropu i Evroaziju, kao i Kristijan Ispas, generalni direktor Fondacije Motivation Romania i direktor Specijalne Olimpijade Rumunije.
Projekat „Inkluzijadjece sa smetnjama u razvoju kroz sport” finansiraju Island, Lihtenštajn i Norveška prekoEEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation.
Projekat vodi Fondacija Motivation Romania, u partnerstvu sa Specijalnom Olimpijadom Rumunije, SO Crne Gore, SO Islanda, SO Slovačke, SO Litvanije, SO Bosne i Hercegovine, uz podršku Fondacije SO za Evropu i Evroaziju i Univerziteta za fizičko obrazovanje iz Poznanja u Poljskoj.
Tokom tri godine, od januara 2021. do decembra 2023. godine, projekat će podržati organizovanje takmičenja u timskim sportovima kao što su fudbal i košarka u kojima će učestvovati više od 5,200 djece i mladih sa i bez intelektualnih smetnji, uzrasta 6 – 12 godina. Učesnici dolaze iz više od 55 gradova centralne i južne Evrope i sa Balkana.