Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede produžilo je do 10. septembra rok za podnošenje zahtjeva za podršku u okviru mjere kreirane Agrobudžetom koja se odnosi na očuvanje autohtonih genetičkih resursa u poljoprivredi.

 

Prvobitno su poljoprivredni proizvođači zahtjeve mogli dostavljati do srijede.

 

Podrška se opredeljuju u vidu plaćanja za sve obradive površine i priplodna grla koja ispunjavaju kriterijume te mjere.

 

Iz Ministarstva su saopštili da pravo na podršku imaju proizvođači upisani u odgovarajuće registre organa uprave koji uzgajaju autohtone vrste, sorte ili rase i koji su saglasni da sarađuju sa institucijom nadležnom za genetičke resurse po pitanju dostavljanja materijala i pružanja neophodnih informacija.

 

U biljnoj proizvodnji podrška se daje za višegodišnje i jednogodišnje kulture, dok je u stočarstvu podrškom obuhvaćen uzgoj buše u govedarstvu, zetske žuje, sore, pivske pramenke i ljabe u ovčarstvu i domaće balkanske koze i magaraca.

 

Zahtjev za podršku dostavlja se Ministarstvu na obrascu koji se može preuzeti na internet stranici i u kancelarijama tog Vladinog resora, uz izvještaj relevantne naučno-istraživačke institucije koji sadrži opis odnosno istorijat, poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse, naziv odnosno sistematsku pripadnost, brojčano stanje, površinu, procijenjenu starost i ostvareni i planirani vid saradnje sa vlasnikom genetičkog resursa.

 

“Obradive površine pod voćnjacima, maslinama, vinovom lozom i ljekovitim i aromatičnim biljem za koje se podnosi zahtjev za podršku moraju biti upisane u SIZEP prije podnošenja zahtjeva”, rekli su iz Ministarstva.

 

Ukoliko ukupna visina podrške, na osnovu zahtjeva za dodjelu podrške, prevazilazi budžetom planirani godišnji iznos, Ministarstvo će prekinuti dalju realizaciju mjere, obavijestiti poljoprivredne proizvođače i/ili proporcionalno smanjiti iznos sredstava podrške u odnosu na svaki pojedinačni zahtjev za dodjelu podrške.

 

Izvor: Mina