Privredni sud je odbio tužbeni zahtjev advokatske kancelarije Ane Đukanović, koja je tražila da joj u stečajnom postupku za Rudnike boksita bude priznato razlučno pravo i odvojena naplata priznatog potraživanja od 83,9 hiljada EUR, saznaju Vijesti.

Presudu je donijela sudija Jelka Drašković Vojvodić.

Đukanović je bila advokat Rudnika boksita u periodu dok je nikšićkom kompanijom gazdovala i rukovodila Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), u vlasništvu ruskog biznismena Olega Deripaske.

Razlučno pravo u naplati potraživanja stekla je upisom nad imovinom Rudnika boksita, zato što joj blagovremeno nijesu plaćene usluge zastupanja te kompanije.

Stečajna uprava Boksita, tokom parnice, nije sporila iznos potraživanja advokatske kancelarije, ali je sporila njeno razlučno pravo, odnosno odvojenu naplatu potraživanja po osnovu upisane hipoteke na imovinu.

Razlučno pravo advokatska kancelarija Ane Đukanović je stekla nakon 7. februara 2013. godine, kada je formalno podnijet zahtjev za pokretanje stečaja u Boksitima.

Priznato potraživanje Đukanović, stečajna uprava je razvrstala u treći isplatni red gdje su ostala neobezbijeđena potraživanja povjerilaca bez izgleda da budu naplaćena u ovom stečajnom postupku.