Prilazne rampe za osobe sa invaliditetom za dio vjerskih i kulturnih objekata u Crnoj Gori biće izgrađene zahvaljujući projektu Premošćavanje barijera – Duh partnerstva, čiji ukupni troškovi u Crnoj Gori iznose oko 80,7 hiljada EUR.

Projekat finansira Evropska unija kroz IPA fondove sa oko 68,2 hiljade EUR.

Projekat u okviru Programa prekogranične saradnje u Crnoj Gori sprovode Savez udruženja paraplegičara i crkvena opština Nikšić Srpske pravoslavne crkve, a u Bosni i Hercegovini Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko” iz Trebinja i opština Bileća.

U okviru projekta u Nikšiću je danas održan prekogranični trening, na temu savladavanja arhitektonskih barijera u vjerskim i kulturnim objektima, na kome je predočeno da je već urađena prilazna rampa za osobe sa invaliditetom ispred nikšićkog Parohijskog doma Eparhije budimljansko – nikšićke (SPC).

Za prilaznu rampu sa južne strane u nikšićku Sabornu crkvu Svetog Vasilija Ostroškog počeli su priipremni radovi, nakon čijeg završetka će taj vjerski hram, koji sa tri strane ima velike kamene stepenice, biti prvi sa takvom arhitekturom čiji je ulaz prilagođen osobama sa invaliditetom.

Planirano je i postavljanje aluminijumske pristupne sklopive rampe u nikšićkoj staroj crkvi Svetog Petra i Pavla, Pivskom manastiru kod Plužina, kao i u manastiru u nikšićkoj Župi.

Direktor Udruženja paraplegičara Crne Gore, Nataša Borović, kazala je da su prethodno urađene anketa i analiza kako bi se sagledalo mišljenje javnosti sa kojim problemima se susreću osobe sa invaliditetom u Nikšiću, Trebinju i Bileći.

“Arhitektonske barijere nijesu samo problem za osobe sa invaliditetom i paraplegičare, već i majke sa djecom u kolicima, starije i osobe smanjene pokretljivosti”, saopštila je Borović.

Prema njenim riječima, cilj projekta je povećanje društvene povezanosti u prekograničnom regionu podizanjem svijesti o pitanjima vezanim za osobe sa invaliditetom i prilagođavanje kulturnih i vjerskih objekata kako bi se povećala njihova pristupačnost.