prijavljena 23 neželjena dejstva

Institutu za ljekove i medicinska sredstva do danas su prijavljene 23 sumnje na neželjene efekte vakcinacije Sputnjik V cjepivom, kazala je rukovoditeljka Centra za postmarketinško praćenje Instituta Maja Stanković.

U Jutarnjem programu TVCG je podsjetila da se za sada stanovništvo u Crnoj Gori vakciniše vakcinom Sputnjik V.
“Tako da Institutu za ljekove i medicinska sredstva do danas su prijavljene 23 sumnje na neželjene događaje nakon vakcinacije. Najveći broj prijavljenih slučajeva se odnosi na neželjene događaje koje mi očekujemo nakon primljene vakcine”, kazala je Stanković.
Pojasnila je da se najčešće radi o reakcijama lokalne prirode, poput bola i crvenila na mjestu primjene, dok su od sistemskih reakcija najčešće malaksalost, glavobolja i umor.
“Međutim, te reakcije su blagog, do umjerenog intenziteta, i bitno je napomenuti da su klinička ispitivanja pokazala da se to može očekivati”, rekla je Stanković.
Bezbjednosni profil svih vakcina je, kaže ona, vrlo sličan, pa se upravo takvi neželjeni efekti mogu očekivati i kod ostalih vakcina koje su odobrene u Crnoj Gori.
“Mi sve to budno pratimo, ne samo u Crnoj Gori. Tako da imamo sve informacije o bezbjednosti vakcina”, istakla je sagovornica TVCG.