Prijavite se za onlajn školu pozitivnog roditeljstva

Pandemija koronavirusa dodatno je otežala izazove s kojima se suočavaju roditelji i staratelji, poput stresa, ograničenih kretanja, bolesti i finansijske nesigurnosti. Kako bi podržali roditelje da se što bolje snađu u stresnim situacijama u doba pandemije COVID-a-19, kao i da konfliktne situacije rješavaju na nenasilan način, a izazove roditeljstva kroz unaprijeđene odnose s djecom, JPU Dragan Kovačević organizovao je program „Roditeljski čet”.

„Roditeljski čet” doprinosi poboljšanju odnosa između roditelja i djece, unapređenju socio-emocionalnog razvoja djeteta, smanjenju problema mentalnog zdravlja u porodici. Dodatno, kroz razgovor s drugim roditeljima i razmjenu iskustava u grupi, roditelji mogu lakše i brže doći do djelotvornih rješenja za izazove s kojima se suočavaju u podizanju djece tokom pandemije COVID-a-19, ali i van nje.
“Kroz ovaj program roditelji su organizovani u grupe od 8 do 15 polaznika, a podržavaju ih voditelji radionica, kroz strukturirane grupne sastanke i na nivou individualnih konsultacija, podstičući roditelje da naučene vještine primjenjuju kod kuće. „Roditeljski čet“ prilagođen je onlajn formatu i sprovodi se putem platformi za slanje poruka (Viber, WhatsApp)”, kazali su iz ove ustanove.
Sadržaj programa, koji traje osam sedmica, obuhvata različite teme ‒ predloge: kako da roditelji provode vrijeme s djetetom na kvalitetan način i kako da razgovaraju s djecom o osjećanjima; podsticanje lijepog ponašanja kroz pohvale; davanje jasnih, pozitivnih i realističnih uputstava svojoj djeci; uspostavljanje dnevnih pravila i rutina; pozitivno disciplinovanje; predlozi kako da roditelji odgovore na teške i krizne situacije; te kako da zajedno rješavaju probleme s djecom.
Učesnici radionica mogu biti staratelji i majke i očevi djece uzrasta od 2 godine do 17 godina koji žive u domaćinstvu s djetetom najmanje dva puta sedmično. Prijava se vrši putem facebook messengera ili telefona 069455311 ( Radovan Cicmil, psiholog, koji će biti facilitator u ovom programu).
Program počinje s radom 1. aprila 2021. godine, a prijave za radionice otvorene su do 17. marta.
Ovaj program se po prvi put sprovodi u Crnoj Gori i još pet zemalja širom svijeta i biće propraćen istraživanjem o učinkovitosti u saradnji s Univerzitetom Oksford u Velikoj Britaniji.
„Roditeljski čet“ dio je paketa programa roditeljstva „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje”, koji su razvijeni i testirani u saradnji između Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), univerziteta Stelenboš i Kejptaun u Južnoj Africi, univerziteta Oksford i Bangor u Velikoj Britaniji i UNICEF-a. Sprovođenje programa „Roditeljski čet“ u Crnoj Gori finansijski podržava Evropska unija.