EPCG, solaris 5000+

Elektorprivreda Crne Gore ispravila je poziv za učešće u projektu Solari 5000+. Razlog izmjene jeste rok za dostavljanje prijava. Prijave se mogu dostavljati do kraja januara, naznačeno je u saopštenju.

“Pravo učešća imaju i korisnici čiji objekti posjeduju jednu ili više krovnih površina orjentisanih južno, jugostično ili jugozapadno, kao i oni čiji objekti posjeduju ravne krovne površine koje nijesu zasjenčene od susjednih objekata – zgrada ili drveća”, dodaje se u saopštenju.
Objekti moraju biti izgrađeni u skladu sa zakonskom regulativom u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata, sa odobrenom priključnom snagom koja, shodno važećem Zakonu o energetici, mora biti jednaka ili veća od snage fotonaponskog sistema koji se planira instalirati. Objekti moraju imati trofazni priključak na distributivnu mrežu te krovne površine koje imaju dobar solarni potencijal.
Pozitivni efekti projekta su višestruki, kako sa finansijskog aspekta za domaćinstva, privredu, fizička lica i EPCG, tako i sa aspekta očekivanja međunarodne zajednice u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije.
Budućem korisniku projekta pruža se mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem i otplaćuje ga u jednakim mjesečnim iznosima kroz kreditni aranžman koji obezbjeđuje EPCG, maksimalno na period do 10 godina, u visini svog prosječnog mjesečnog računa za električnu energiju. Korisnici koji posjeduju obračunsko brojilo sa mjerenjem snage (tzv.maksigraf), pored mjesečnog iznosa za otplatu fotonaponskog sistema, zadržavaju obavezu mjesečnog izmirivanja stavke „Angažovanje mrežnog kapaciteta“, što će u konačnom mjesečnom iznosu biti u ravni prosječnog mjesečnog račun za električnu energiju.
EPCG će budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbijediti i popust u iznosu od 20 odsto od ugovorene vrijednosti investicije.
Zainteresovani korisnik prijavu za fotonaponske sisteme popunjava na sajtu EPCG, i to na adresi www.epcg.com ili pozivom Call centra EPCG Solar Gradnje na brojeve telefona: 069/066-698 i 069/066-703.
Cjelokupna dokumentacija dostavljena na osnovu ovog javnog poziva ostaje u predmetnoj arhivi EPCG, bez obaveze povraćaja ili njenog kopiranja od EPCG.
Nakon popunjavanja prijave, korisnik će dobiti povratnu informaciju kao potvrdu o ispravnosti zahtjeva. Dostavljanje prijava počinje danom objavljivanja javnog poziva.