Prvo međunarodno Dabar takmičenje iz informatike, računarstva i informatičkog razmišljanja biće održano širom Crne Gore od 16. do 20. novembra, a prijave su otvorene do sjutra 15. novembra u 12 sati.

Prvo međunarodno Dabar takmičenje iz informatike, računarstva i informatičkog razmišljanja biće održano širom Crne Gore od 16. do 20. novembra, a prijave su otvorene do sjutra 15. novembra u 12 sati.

Takmičenje je besplatno i namijenjeno svim učenicima osnovnih i srednjih škola. Međunarodno takmičenje Dabar (bebras.org) realizuje se na svim kontinentima i predviđeno je za svu djecu i mlade, bez obzira na njihov uspjeh u školi. Ima za cilj promovisanje i razvoj računarstva i informatike kao i računarskog načina razmišljanja. Od takmičara/ki se ne očekuje da imaju prethodno predznanje u programiranju, da poznaju određeni programski jezik ili da imaju iskustva u radu sa specifičnim softverskim alatima.

U školskoj 2022/2023 godini, takmičenje će se realizovati u sljedećim kategorijama:

Mikro Dabar za učenike 3. i 4. razreda osnovne škole,

Mili Dabar za učenike 5. i 6. razreda osnovne škole,

Kilo Dabar za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole,

Mega Dabar za učenike 9. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole i

Giga Dabar za učenike 2. 3. i 4. razred srednje škole.

Takmičenje se realizuje preko interneta, isključivo na registrovanim lokacijama na kojima takmičenjem koordiniraju registrovani mentori u dogovoru sa organizatorom Dabar takmičenja u Crnoj Gori, NVU Tinker.

Svaki takmičar/ka se prijavljuju preko računara na sistem za Dabar takmičenje i imaju 40 minuta na raspolaganju da završe zadatke. Mentori i njihovi pomoćnici će olakšati takmičarima da se uspješno prijave na sistem, pratiće njihov rad tokom takmičenja i starati se da ono bude realizoavno u fer uslovima i u skladu sa propozicijama takmičenja.

Prijave za takmičenje, spisak lokacija, pravila takmičenja, zadaci za vježbanje i korisni linkovi mogu se naći na sajtu www.dabar.me.

“Nakon uspješno organizovanog matematičkog takmičenja Kengur, nadamo se uspješnom Dabru, prilici da i crnogorski školarci budu dio prestižnih međunarodnih takmičenja, steknu nova znanja i iskustva. Ovo je svakako prilika i za lijepo druženje i nova prijateljstva”, poručuju iz NVU Tinker.
Izvor: Roditelji.me