Ponuda Uniproma za preuzimanje nikšićkih Rudnika boksita je prihvaćena. Sindikat će sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem i novim vlasnikom pregovarati o tome da na radnim mjestima ostanu svi radnici koji nijesu ispunili uslove za odlazak u penziju i koji se nijesu prijavili za socijalni program, izjavio je član Izvršnog odbora Samostalnog sindikata Rudnika boksita Dragan Dubljević.

Vlasnik Uniprom metala Veselin Pejović ponudio je za pokretnu i nepokretnu imovinu Boksita 5,4 miliona eura, koliko je iznosila početna cijena. Pejović je prije sedam dana avansno uplatio 10 odsto kupoprodajne cijene (538.650 eura).

Dubljević je rekao da je danas stečajni upravnik Mladen Marković objavio da je ponuda Uniprom metala prihvaćena. Marković je o Pejovićevoj ponudi već informisao odbor povjerilaca i stečajnog sudiju Blaža Jovanića. Pošto je stečajni upravnik prihvatio ponudu, u roku od 20 dana biće definisan kupoprodajni ugovor, a Pejović nakon toga treba da uplati ostatak novca.

Dubljević ističe da su sa resornim ministrom već pregovarali o produžetku angažmana za 190 zaposlenih, kojima ugovori ističu 22. septembra.„To je naš osnovni zahtjev i o tome ćemo pregovarati i sa novim vlasnikom. Danas je takođe dogovoreno da zaposleni nastave da rade do kraja septembra, a narednih dana će se pregovarati o produženju ugovora i pod kojim uslovima“ kazao je Dubljević.

Pejović se do sada nije izjašnjavao o potrebnom broju radnika nakon preuzimanja Rudnika boksita.

Uniprom metali, međutim, nijesu dostavili ponudu za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima u Župi, već je to uradio poljski Oniko. Poljaci su u poslovnim vezama sa Pejovićem. Oni su u ponudi za davanje koncesije naveli da nemaju iskustva u eksploataciji boksita i da će za taj posao morati da angažuju podizvođača. Oni su najavili da će angažovati 30 radnika, dok će ostale zaposlene, među kojima su i rudari, morati da angažuje i plaća podizvođač.

Stečaj u Rudnicima boksita uveden je u novembru 2013. godine

M.M.