Ovaj roman će u Vama probuditi iskrene emocije i navesti vas da postavite sebi mnogo pitanja.

Nepotrebno je napomenuti da Dostojevski važi za jednog od najvećih poznavalaca ljudske duše. A ko onda može bolje i ljepše da opiše ljudsku dobrotu, nesebičnost, moralnu čistoću, jake i iskrene emocije od njega. Bijele noći, šezdesetak stranica duga novela, savršen je uvod u čitanje ovog velikog ruskog pisca.

Bila je divna noć, onakva noć kakva može jedino onda biti, ljubazni čitatelju.

 

Radnja romana se dešava u Sankt Peterburgu, a njen glavni lik je dvadesetšestogodišnji mladić, siromašni državni činovnik, pravi zanesenjak. U prvom dijelu romana on je neimenovani lik koji noću luta ulicama grada. On uživa u noćnoj tišini i šetnjama pored keja sam sa svojim mislima i svojim izmišljenim svijetom. U tom izmišljenom svijetu on je heroj, istorijska ličnost, pjesnik, ljubavnik… Sve se mijenja kada jedne večeri spasi djevojku Nastjenjku od pijanog prolaznika. Ona ga vraća u realan život, upoznaje ga sa najlepšim ljudskim osjećanjima i probuđuje u njemu želju za pravim razgovorom, razgovorom sa prisutnom osobom, a ne razgovorom sa samim sobom.

Dostojevski u ovom romanu na veličanstven način veliča ljudsku dobrotu, nesebičnost, moralnu čistoću, jake i iskrene emocije.