Bivši predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u 92. godini poslije duge bolesti, saopštila je Centralna klinička bolnica, prenijele su RIA Novosti.

Mihail Gorbačov bio je politički vođa Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. i generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza.
Rođen je 2. marta 1931. godine u mjestu Privoljnoje blizu Stavropolja u južnoj Rusiji.
Gorbačov je Komunističku partiju Sovjetskog Saveza stupio 1952.godine u svojoj 21. godini, a 1966. je dobio dopisnu diplomu agronoma-ekonomiste od Poljoprivrednog instituta. Njegova karijera je napredovala brzo i 1970. godine imenovan je za Prvog sekretara za poljoprivredu, a sljedeće godine je postao član Centralnog komiteta.
Od 1972. godine je bio na čelu sovjetske delegacije u Belgiji, a dvije godine kasnije, 1974. je postao predstavnik u Vrhovnom sovjetu i predsjednik stalne komisije za pitanja omladine. Pet godina kasnije, Gorbačov je unaprijeđen u Politbiro.
Nakon smrti Konstantina Černjenka, Mihail Gorbačov je izabran za Generalnog sekretara Komunističke partije Sovjetskog Saveza 11. marta 1985. godine. Postao je prvi lider partije koji je rođen nakon Ruske revolucije 1917. godine.
Smatra se liderom koji je kroz proces “perestrojke” od marksističko-lenjinističke ideologije početkom devedesetih zemlju poveo u socijal-demokratiju.
Jedna je od najznačajnijih političkih figura druge polovine 20. vijeka.
Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1990. godine, jer je doprinio okončanju Hladnog rata i dozvolio ponovno ujedinjenje Njemačke.
Njegov pokušaj ekonomskih reformi doveo je do kraja Hladnog rata, ali je takođe doveo i do kraja vrhovne političke vlasti Komunističke partije Sovjetskog Saveza i do raspada Sovjetskog Saveza.
Protivnici njegove politike osuđivali su ga za ubrzani raspad Sovjetskog Saveza koji je, kako smatraju, doveo do pada globalnog uticaja Rusije i ubrzao ekonomski kolaps zemlje koji je uslijedio.