Glumac Milan Lane Gutović umro je danas u 75. godini života na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.
Informaciju o njegovoj smrti potvrdio je sin glumca, Saša Gutović.

Glumac je prošle nedjelje primljen na Vojnomedicinsku akademiju zbog respiratornih problema, stanje mu se u poslednja dva dana naglo pogoršalo i bio je priključen na respirator, prenosi Nova.rs
Za njegovu bolest saznalo se kada je početkom juna morao da izađe iz podjele predstave “Putujuće pozorište Šopalović”.
Agencija Beta piše da mu se zdravstveno stanje pogoršalo nakon što je preležao koronavirus, a u junu je otkazao sve predstave.
Kao posljedicu koronavirusa, glumac je dobio obostranu upalu pluća, a ljekari su mu ustanovili i vodu u plućima.
Gutović je prvenstveno bio na kiseoničnoj terapiji, nakon čega mu se stanje pogoršalo i prošlog četvrtka, 19. avgusta, stavljen je na respirator.
Kako je rečeno agenciji Beta, do jučerašnjeg dana prognoze su bile dobre i očekivalo se da će glumac biti skinut sa respiratora.
Bio je jedan jedan od najomiljenijih srpskih glumaca u posljednjih 40 godina.
Rođen je na Umci 11. avgusta 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.
Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postaje 1967. kao dio grupe Bojanove bebe koju je okupio reditelj Bojan Stupica.
Od 2006. bio je prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.
Igrao je i na scenama Zvezdara teatra, Crnogorskog narodnog pozorišta, Bitef teatra, Slavija teatra, Beogradskom dramskom pozorištu…
Odigrao je veliki broj pozorišnih uloga, a ostaće posebno upamćen kao Kamij u Fejdoovoj “Bubi u uhu” i kao Vladimir Nedeljković u Nušićevoj “Pučini” u JDP.
Nova.rs prenosi i da “generacije pamte njegov autorski kabare “Obično veče” sa kojim je proputovao cio svijet i koja je prva predstava na srpskom jeziku igrana na Brodveju”.
Filmsku karijeru je započeo 1968. godine kada je debitovao u ostvarenju “Bekstva Radoša Novakovića.
Deceniju kasnije odigrao je prvi glavnu ulogu u filmu “Drugarčin” Miće Miloševića.
Uloga Srećka Šojića u “Tesnoj koži” donijela mu je veliku popularnost, a isti lik je zaigrao u “Beloj lađi” koja je zahvaljujući njegovoj glumačkoj kreaciji bila jedna od najgedanijih TV serija.
Upravo je Gutović bio taj koji je došao na ideju da njegov lik priča dijalektom južne Srbije a inspiracija mu je, kako je rekao, bio zidar Toma koji je radio u školi koju je pohađao, prenosi Nova.rs.
Igrao je i u televizijskim serijama “Diplomci” bila garant velike gledanost, “Bolji život”, “Otvorena vrata”, a najmlađi su ga zavoljeli u “Metli bez drške”, a posebno u serijalu “Pustolov” za koji je snimio više od 400 epizoda.
Iako je u karijeri igrao i klasike i savremene drame, publika ga najviše pamti po komedijama a on je govorio da privatno nije zabavan kao na sceni, da voli da ćuti i da uživa u samoći, posebno na rijeci gdje je u tišini pecao, prenosi Nova.rs.
Penzionisao se 2012. godine ali je ostao aktivan, kako u teatrima, tako i na filmu i televiziji.
Otac je ćerke Milice i sinova Janka i Spasoja.
Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su pozorišne – Sterijina nagrada, Nagrada “Raša Plaović”, Statueta Ćuran, Nagrada “Zoran Radmilović”, Nušićeva nagrada, Zlatni ćuran za životno delo glumcu komičar, kao i filmske – “Zlatna arena” u Puli za ulogu u filmu „Poltron“, Nagrada Car Konstantin za uloge u filmovima „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“, Nagrada za najpopularnijji strani lik u Makedoniji…

Izvor: Vijesti