Legendarni srpski kaskader Dragan Stanojević, poznatiji kao Bata Kameni, preminuo je u 76. godini, javila je Radio-televizija Srbije, piše mondo.rs.

Bata Kameni je snimio više od 500 filmova i serija, u kojima je bio ili kaskader ili glumac, a sarađivao je sa mnogim bardovima domaće i svjetske kinematografije.

RTS je podsjetio da je Bata Kameni osnovnu školu završio u Beogradu, a potom je izučio automahaničarski zanat. Ipak, prekretnicu u njegovom životu predstavljala je prijava na konkursu za kaskadere u filmu “Dugi brodovi”.
Za potrebe filma ofarbao se u plavo, što je za ono vrijeme bilo čudo.
“Imali smo čak i potvrde, zvanične dokumente od produkcije da smo ofarbani u plavo zbog potreba snimanja filma ‘Dugi brodovi’. Ide milicioner ulicom i zaustavi te i pita: ‘Što si ofarban u plavo?’. A mi mu pokažemo taj dokument, na kojem je bio i pečat”, ispričao je u jednom intervjuu.
Poslije toga je snimao film za filmom. Stanojevića su iz milošte i zbog posla kojim se bavio ubrzo prozvali Bata Kameni.
Jedna od kultnih scena domaće kinematografije je iz filma i serije “Balkan ekspres”. Bata Kameni je glumio njemačkog oficira, a Toma Zdravković je, kao pjevač u restoranu, odbio da pjeva “Lili Marlen”. Bati je, po narađenu, zapalo da bije Tomu.
“Nisam ga tukao! Izgledalo je kao da ga bijem, ali nisam. Taman posla”, ispričao je godinama kasnije Bata Kameni.
Pričao je da je zbog Tome Zdravkovića imao probleme sa komšijama, koji su ga napadali.
“Govorio sam im: ‘Ma, ljudi, to je film, nije stvarno’, a oni meni: ‘Sram te bilo, kako si mogao da ga biješ'”.