Italijanska moda kreatorka Laura Bjađoti preminula je u Rimu u 73. godini od posledica srčanog udara, prenosi agencija Beta.

Laura Bjađoti je imala srčani udar u srijedu uveče na svom imanju kod Rima, ljekari su uspjeli da je povrate ali je udar teško oštetio mozak.

Bjađoti koju je Njujork tajms zvao Kraljicom kašmira zbog njenih poznatih mekih modela od tog materijala, bila je pionir u lansiranju italijanskih modnih kreacija na tržištima Kine i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Počela je karijeru 1965. kada se pridružila majci Deliji koja je tada otvorila radionicu za šivenje u Rimu pošto je kreirala uniforme za zaposlene u Alitaliji.

Mlada Laura počela je kao distributer velikih imena rimske visoke mode prije nego što je lansirala svoju prvu kolekciju Laura Bjađoti 1972. u Firenci. S grupom drugih kreatora kao što su Otavio Misoni i Đanfranko Fere odlučila je da prebaci centar italijanske mode iz Firence u Milano.

U intervjuu u ljeto 2015. povodom njenih 50 godina karijere, ona je ocijenila da moda može da odigra ulogu da promijeni društva.

Od 1980. živjela je i radila u dvorcu iz 11. vijeka u okolini Rima koji je restaurirala zajedno sa suprugom. Ona je bila poznata u Italiji i po svom doprinosu umjetnosti, bila je sponzor za restauraciju brojnih italijanskih istorijskih zdanja.

Grupa Bjađoti svake godine predstavi više od 70 kolekcija odjeće i modnih dodataka. Grupa se hvali da upotrebi 50.000 kilograma kašmira godišnje, a takođe proizvodi svoje naočare za sunce i parfeme. Popularan je njihov miris “Roma”.

Ćerka Lavinija je potpredsjednica njihove modne grupe.