Zavod za hitnu medicinsku pomoć zatražio je obdukciju bebe stare dva i po mjeseca koja je jutros preminula kod kuće u Danilovgradu. Riječ je o bebi kod koje su, u prenatalnom periodu, dijagnostifikovani urođeni srčani problemi zbog kojih je i nakon rođenja bila na bolničkom liječenju 17 dana i bila je COVID pozitivna.

Kako se navodi u saopštenju Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Instituta za javno zdravlje, polučasovna reanimacija tima HMP na licu mjesta nije dala rezultat.
“Riječ je o bebi kod koje su, u prenatalnom periodu, dijagnostifikovani urođeni srčani problemi zbog kojih je i nakon rođenja bila na bolničkom liječenju 17 dana. Beba je bila COVID pozitivna, sa blagim simptomima, bez temperature i bez upale pluća što je ustanovljeno prilikom ranije hospitalizacije u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore”, navodi se u zajedničkom saopštenju ove svije zdravstvene ustanove.
Kako dodaju, nakon dolaska na kontrolu početkom ove sedmice, beba je preventivno zadržana u bolnici i nakon toga, sa urednim nalazima, otpuštena na kućno liječenje.
“Neposredni uzrok smrti biće ustanovljen nakon rezultata sudsko medicinske obdukcije”, navode u Zavodu i Institutu.
Izvor: Rtcg