Maturanti nikšićke gimnazije, koji su diplomirali školske 1966/67. godine, okupili su se i ove godine ispred OŠ ,,Olga Golović“, mjesta na kome su tada sticali prva znanja. Dakle, jedna od najuspješnijih generacija maturanata okupila se nakon 55 godina, a kako reče jedan od njih (glavni „krivac“ ponovnog druženja) Vlado Novaković, u odnosu na prethodno okupljanje razlika je što su sada svi u penziiji.
,,Marurirali smo u zgradi u kojoj je danas OŠ „Olga Golović“, a bilo je ukupno 250 učenika, raspoređenih u osam odjeljenja. Imali smo u generaciji najbolje gimnazijsko odjeljenje u SFRJ, najmlađeg đaka Gimnazije „Stojan Cerović“ svih vremena… Svakih pet godina smo se okupljali i proslavljali naše maturiranje. U proteklih pet godina dva člana ove sjajne generacije postali su akademici SANU, a to su Jovan Delić i Velimir Mimo Radmilović. Ovog puta nas je tu 64, imaćemo koktel u ,,Onogoštu“, a uveče druženje”, kaže ponosno Vlado Novaković, priznajući da tokom svih ovih godina prijateljske odnose i komunikaciju više održavaju na nivou odjeljenja nego generacije.
,,Bili smo „rasuti“ po cijelom svijetu, mnogi su se vratili u Nikšić u međuvremenu, pošto smo sad svi penzioneri, ali petina je i dalje širom nekadašnje Jugoslavije, Evrope, pa i u prekookeanskim zemljama. Vremešni smo, ali koliko vidim, ipak, u relativno dobroj kondiciji”, uz osmijeh kometariše Novaković.
Priznaje ovaj Nikšićanin da oni tada kao gimnazijalci nijesu samo učili, već da su se bavili i sportom, da su bili na neki način i prvi iz crnogorske ekologije.
,,Nažalost, mnogi među nama nijesu živi, a jedan od njih je i Miodrag Bale Baletić, poznati crnogorski košarkaški trener. S nama je učio i Željko Cerović, predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije… Nikšić je tada izgledao drugačije, ljepše, življe… Planiramo da se sastanemo ponovo za pet godina, to bilo nešto kao „dijamantska“ matura, a onda ću generaciji predložiti da se poslije te 60. godišnjice okupljamo svake godine, posljednje subote u maju, bez obavještenja, pozivanja… Vrijeme prolazi, životni vijek je ograničen, ali nadam se da nas i za pet godina neće biti mnogo manje”, priča za Pobjedu Vlado Novaković.
Ima Nikšićana koji su završili srednju školu te 1967. godine na svim kontinentima, među živima iz te generacije ih nije 80-ak, što znači da njih stotinak nije zainteresovano za ovakva druženja. Novaković konstatuje da ih je koji ne osjećaju potrebu da obilježavaju godišnjicu mature, ipak, najviše koji žive u Nikšiću, a da mnogi svakih pet godina prevale dug put kako bi se prisjetili drugara, nastavnika… prepričali anegdote, prelistali stare fotografije i uspomene.
Izvor: Pobjeda