Promocija knjige „Mont Everest i mi“, autora Radosava Nikčevića, održana je sinoć u Inovaciono preduzetničkom centru “Tehnopolis”, u kojoj su prikazani događaji koji su se dešavali ekspedicijama u tri poduhvata osvajanja najvišeg vrha svijeta.

 

Nikčević je bio vođa prve ekspedicije Planinarskog sportskog društva (PSD) “Javorak”, gdje je svakog dana vodio dnevnik, pa ova knjiga objedinjuje skup događaja koji su se desili njemu, ali i onima koji su bili sa njim, u prvom pokušaju osvajanja Mont Everesta.

„Mislim da je knjiga jedan integralni zapis događaja od ideje do realizacije, znači prva, pa druga ekspedicija i na kraju sam vrh, kad su se Crnogorci upisali u 65 nacija koje su imale tu privilegiju da se popnu na sam krov svijeta“, saopštio je Nikčević.

On je dodao, da prva promocija knjige nije slučajno u Nikšiću, jer ovdje počinju prvi koraci crnogorskog planinarstva i alpinizma, koji je, prema njegovim riječima, dostigao najveće visine.

„Ja sam dosad dao jedno pretnaestak primjeraka mojim prijateljima i drugovima i nepodijeljeni su utisci da se radi o jednom štivu, jednom događaju koji je zapisan i prosto su mi svi rekli ‘sad imamo osjećaj kao da smo mi tamo bili’. Čita se u jednom dahu i zanimljiva je“, kazao je Nikčević.

Recezent knjige bio je Radovan Raco Mijanović, koji je istakao, da je veoma ponosan na sve ove ekspedicije, koje ujedno predstavljaju i ponos Crne Gore.

„Rako je to uradio na jedan najbolji način, pokazao ono što je tokom penjanja problem. Ili je je to nešto što je uslovljeno vremenskim uslovima, odnosno samom planinom, ili nešto što je uslovljeno onim što je vezano za same penjače. Lakomisleno je shvatiti da je planina tek tako lagana, bilo koja, a isto je tako lakomisleno shvatiti da se alpinizmom, posebno visokogorskim može baviti bilo ko. Oni koji se odluče na ovakav poduhvat moraju u nogama imati dosta toga pređenog, u nižim planinama, u Alpima. Ovi momci su imali sve to odrađeno“, sapštio je Mijanović.

On je naglasio, da knjiga zapravo opisuje težinu bavljenja planinarstvom i alpinizmom, sve zanimljive trenutke, kao i one teške situacije, koje su, prema njegovim riječima, neizostavne u pohodima na najveći vrh svijeta.

Marko Blečić bio je učesnik na sve tri ekspedicije, a posebnu pažnju posvetio je posljednjoj 2010. godine, kada je konačno osvojen vrh svijeta.
„To se ne može zaboraviti, to je uspon koji se pamti za čitav život i predstavlja krunu karijere. Ali eto, posle sedam godina konačno je izašla jedna knjiga u kojoj je opisan dio tih naših dogodovština koje smo tamo preživjeli, tako da će čitaoci moći da se upoznaju sa događajima koji su se dešavali“, saopštio je Blečić.

On je dodao da će u narednom periodu biti još izazova, te da je plan da PSD “Javorak” osvoji najveće vrhove svakog kontinenta.