Nova knjiga prof. dr Radmila Marojevića “O Njegošu i njegošolozima” biće predstavljena u Nikšiću, u utorak 7. novembra sa početkom u 19 časova u sali JU Zahumlje, a u okviru redovne tribine “Svobodijada”.

O novoj Marojevićevoj naučnoj knjizi čiji je izdavač Institut za srpsku kulturu iz Nikšića a urednik dr Nikola Marojević, u Zahumlju će govoriti: prof. dr Drago Perović, prof. dr Miodrag Jovanović, izdavač, prof. dr Budimir Aleksić i autor.

Voditelj programa biće urednica tribine “Svobodijada”, književnica Milica Bakrač.

Radmilo Marojević je rođen 12. oktobra 1949. u Morakovu, u blizini Nikšića. Osnovnu školu je završio u Morakovu a gimnaziju u Nikšiću. Studirao je uporedo na Fakultetu političkih nauka i Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. 1972 godine diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu a 1973. diplomirao je na Fakultetu političkih nauka. Na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta magistrirao je 1974. a doktorirao 1980. godine, kada je izabran i za docenta, za vanrednog profesora 1984. a za redovnog 1988. Bio je lektor srpskog jezika na Moskovskom univerzitetu i gostujući profesor na fakultetima u Nikšiću, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci, Nišu i Podgorici.
Za profesora-emeritusa izabran je 2019. na Panevropskom univerzitetu Aperion u Banjoj Luci. Za akademika MSA (Međunarodne Slovenske Akademije nauka i umjetnosti) izabran je 1992. Radmilo Marojević je bio rukovodilac više naučnih projekata; član Udruženja književnih prevodilaca Srbije, predsjednik Žirija za dodjelu nagrade “Miloš Đurić”. Prvi je predsjednik Organizacije nastavnika stranih jezika na nefilološkim fakultetima, predsjednik Saveza slavističkih društava Srbije, predsjednik Srpskog fonda slovenske pismenosti i slovenskih kultura i predsjednik Južnoslovenskog odjeljenja Međunarodne slovenske akademije nauka. Pokrenuo je i uređivao časopis “Slavistički zbornik”. Bio je glavni urednik časopisa “Reči”. Takođe, bio je član redakcija časopisâ “Mostovi”, “Srpski jezik” i “Stil”.

Bio je neposredni organizator naučnih i stručnih skupova u Beogradu, Novom Sadu i Podgorici…