Fond penzijskog i invalidskog osiguranja PIO obradio je skoro 3,05 hiljada zahtjeva za ostvarivanje prava na starosnu penziju radnika uništenih preduzeća koji su ostali bez posla zbog stečaja, od čega je donio 1,85 hiljada pozitivnih rješenja, prenosi portal Cdm. Direktor Fonda PIO Dušan Perović kazao je da se pravo na starosnu penziju, u skladu sa tim zakonskim rješenjem, moglo ostvariti do 1. jula prošle godine.

“Stručne službe Fonda PIO obradile su 3,05 hiljada zahtjeva za ostvarivanje prava na starosnu penziju primjenom ovog zakonskog rješenja. Od toga broja, pozitivno je riješeno 1,85 hiljada, a negativno skoro 1,2 hiljade zahtjeva”, rekao je Perović za agenciju MINA-business.

Dopunom Zakona o PIO, koji je stupio na snagu 18. marta prošle godine, uveden je novi član kojim je propisano da osiguranik kome je u preduzeću, u kojem je država imala vlasnički udio, prestao radni odnos zbog uvođenja stečaja, stiče pravo na starosnu penziju sa 30 godina staža osiguranja za muškarce, odnosno 25 godina za žene.

Perović je rekao da je, nakon usvajanja tog člana Zakona o PIO i podnijetih zahtjeva za ostvarivanje prava na starosnu penziju na osnovu tog zakonskog rješenja, Fond identifikovao preduzeća iz kojih su bivši zaposleni podnijeli zahtjev za ostvarivanje prava na penziju.

“Fond je, zatim, preduzeo niz aktivnosti da od nadležnih institucija obezbijedi podatke koji su neophodni za odlučivanje u prvostepenom upravnom postupku za ostvarivanje prava na penziju, i to od Privrednog suda Crne Gore podatke o datumu otvaranja stečaja, a od Poreske uprave – Centralnog registra privrednih subjekata CRPS i Centralne depozitarne agencije CDA o vlasničkoj strukturi na dan otvaranja postupka stečaja za ta preduzeća, kako bi podnosiocima zahtjeva omogućio što efikasniji način ostvarivanja tog prava”, objasnio je Perović.

On je dodao da je zbog nepreciznosti tog zakonskog rješenja i dilema koje su se javile u praksi prilikom primjene te norme, u cilju ostvarivanja prava na penziju građana, Vlada donijela preporuke kojima je zadužila sve navedene institucije da tražene informacije dostave u najkraćem mogućem roku, kako bi podnosioci zahtjeva na efikasniji način ostvarili svoja prava.