U okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, na sceni Nikšićkog pozorišta, sinoć je sa početkom u 20 časova, izvedena predstava „Dogvil“, rađena po istoimenom filmu i tekstu Larsa fon Triera, u režiji Kokana Mladenovića. Ekipa portala mladiniksica.me je posjetila tu pozorišno-muzičku predstavu. Publika Nikšića je bila i više nego brojna, jer je skoro svako mjesto u Nikšićkom pozorištu bilo popunjeno.

dogvil1

dogvil2

“Dogvil” je scenski komad koji je pozorišna predstava koliko i koncert. Na bini su tri muzičara, dvije glumice i glumac, a narativ se predstavlja glumom, koncertnim izvođenjem i interakcijom sa videom, odnosno scenama na velikom platnu, koje dominira scenografijom.

“Dogvil” je priča o mladoj ženi koja, u bijegu od grupe gangstera, završava u malom gradu, interesantnog naziva Dogvil. Po samom dolasku ona nailazi na jak otpor građana koji nisu voljni da joj pruže zaštitu, te da joj dozvole da se u njihovom moralnom gradu krije na sopstveni rizik bez obzira na njenu spremnost da pomogne na bilo koji mogući način. Međutim, uz pomoć Toma, lokalnog pisca u usponu, ona ipak uspijeva da pronađe model po kojem bi osigurala svoje pravo ostanka tako što će obavljati niz poslova za svakog stanovnika ponaosob. Kako je vrijeme prolazilo tako se i opis njenih poslova mijenjao: od čišćenja kuće, zalijevanja cvijeća, pjevanja u crkvenom horu, preko čuvanja dijece do zadovoljavanja seksualnih potreba nezasitih muškaraca ovog moralnog grada.

dogvil4

Muziku je izvodio uživo bend “Vrooom” u sastavu: Andrijana Belović (glas i klavijature), Jamal Al Kiswani (saksofoni, flauta, gitara, klavijature) i Marko Grubić (bas, gitara, klavijature, loopovi).

Kao svojevrstan projekat savremenog doba, “Dogvil” je imao nesvakidašnju genezu: za izbor glumica klasično je organizovana audicija, dok je vizuelni dio predstave bio otvoren i za interakciju sa javnošću – na Fejsbuku je bio otvoren konkurs za autorske tekstove, videa i fotografije koji su trebali odgovoriti na jednu od nekoliko zadatih tema i tako postati integralni dio predstave, dok je koncept scene nastao u saradnji sa studentima Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i njihovim mentorima. Branislav Trifunović je igrao sve muške uloge u komadu, a ulogu Grejs i sve ostale ženske uloge igrale su Milica Majstorović i Tamara Aleksić, izabrane na audiciji.

dogvil5