Aleksandra Manasijević

Aleksandra Manasijević je rođena u Nikšiću 2. maja 1990. godine. Odrasla je u Vranju, gdje je završila osnovnu i srednju školu i gde je, još kao devojčica, povukla prve poteze u pozorištu “Bora Stanković”. U početku je igrala u dečjim predstavama, a kasnije je igrala i ozbiljan glumački repertoar. Javnosti je postala prepoznatljiva po ulozi u filmu Guča, koji je snimila kao petnaestogodišnjakinja i u kome je zaigrala glavnu ulogu Julijane, tinejdžerke nesrećno zaljubljene u mladog romskog trubača Romea.

Po završetku srednje škole dolazi u Beograd, gdje upisuje studije glume na Akademiji lijepih umjetnosti u klasi profesora Nebojše Bradića i asistenta Andreja Šepetkovskog. U toku studija igra u filmu „Put ružama posut” i u tv seriji “Folk”.
Nakon studija, angažovana je u trupi „Balkan novi pokret“, a formira i sopstvenu trupu “Samteatar” u sklopu koje se bavi glumom i produkcijom. Predstavom ovog teatra „Karakondžule 99 – antiratni kabare“ imala je zapažen nastup na više međunarodnih festivala, a na Međunarodnom pozorišnom festivalu u Šarm El Šeiku 2016. godine ova predstava je proglašena za najbolju u konkurenciji predstava iz 19 zemalja. Bila je i koproducent filma „Unutra“, u režiji Jelene Marković i Mirka Abrlića, koji je na 43. Festu nagrađen nagradom srpskog ogranka FIPRESCI za poseban doprinos srpskom nezavisnom art filmu. Osnivačica je i predsednica Udruženja “Čarobna lampa”.