požar iznad liverovića

Požar koji je danas izbio u podnožju Borja iznad sela Liverovići već je uzeo maha, tako da osim prostora koji je prije nekoliko godina potpuno sagorio gore i stogodišnja stabla rijetke vrste bora.

Kao i prije nekoliko godina požar je izazvan nesavjesnim ponašanjem mještana koji su lijepe zimske dane iskoristili da vatrom ,,očiste” imanja. Ovaj način ,,čišćenja” imanja je u Župi donio hiljade hektara uništene šume. Egoističan odnos pojedinih mještana doveo je do toga da se misli samo na svoje, ali i ne na društveno i prirodu kao osnovu života.

Požari su prije nekoliko godina na ovom području ubrzali i eroziju zemljišta i glavnog puta. Povećana je koncetracija kancerogenih čestica u vazduhu, a osobe sa disajnim problemima bukvalno ne smiju izaći iz kuće. Sve ovo izgleda pojedincima nije dovoljan razlog da se dozovu i prekinu sa lošim navikama.

Oslanjanje na savjest pojedinaca ne daje rezultate pa bi na potezu bile institucije da kaznama dozovu ovakve ,,slučajeve”. Ipak dosadašnji rezultati institucija se ne vide pa bi krajnje vrijeme bilo da neko odgovara za ovakve postupke. NVO ,,Župa u srcu” ovim putem poziva građane da vode računa da svojim postupcima ne ugrožavaju prirodu i svoje komšije, a nadležne državne i opštinske institucije da reaguju i počnu sa adekvatnim kažnjavanjem pojedinaca.

MZ Župa je obavijestila nadležne institucije, ali zbog nepristupačnog terena požar će jedino moći biti gašen avionima. Nažalost još jedna potvrda opravdanosti formiranja dobrovoljnog vatrogasnog društva u Župi. Ipak sve može biti uzalud ukoliko se sami mještani ne dozovu pameti.