postanska markica

Pošta Crne Gore je danas publikovala prigodno izdanje FAUNA Vidra (Lutra lutra). Izdanje sadrži prigodnu marku i koverat prvog dana, saopšteno je iz Nacionalnih parkova CG.

Imajući u vidu značaj ove zaštićene životinjske vrste, koja je na globalnom planu blizu ugroženosti, Pošta Crne Gore je, na inicijativu Nacionalnih parkova Crne Gore, marku uvrstila u Program prigodnih izdanja za 2021. godinu, čime je promociji ove vrste dala tradicionalno poštanski doprinos
“Saradnja JPNPCG sa Poštom Crne Gore započeta je prije nekoliko godina, a nastaviće se i u budućem periodu na zadovoljstvo svih ljubitelja prirodnih vrijednosti i ljepota crnogorskih nacionalnih parkova. Prošle godine je Pošta Crne Gore publikovala prigodnu marku i koverat sa motivom prašume NP Biogradska gora, te 2019. godine sa motivom iz NP Lovćen”, navode u saopštenju.
Iz NPCG ističu, da je Vidra – Lutra lutra je zakonom zaštićena vrsta u Crnoj Gori, te da na globalnom nivou ima status NT (Near Threatened – blizu ugroženosti) i trend populacije se smanjuje u odnosu na IUCN-ovu Crvenu listu ugroženih vrsta.
Kako stručnjaci kažu, postoji 13 vrsta vidri na svijetu. U Crnoj Gori je zastupljena Lutra – lutra.
“Vidra je sisar vitkog i okretnog tijela. Krzno ne propušta vodu što joj omogućava dobro održavanje temperature tijela. Između prstiju se nalazi tanka kožica koja joj pomaže pri plivanju. Šape su jake, sadrže jastučiće i jake kandže koje su pogodne za kopanje i hvatanje plijena. Oči su smještene visoko na glavi, što omogućava gledanje kako pod vodom, tako i iznad nje. Odličan je lovac, zahvaljujući gipkom tijelu, oštrim zubima i kandžama, oštrim čulima vida, njuha i sluha i brzom kretanju pod vodom. Pomoću svojih vibrisa (čulne dlake na njušci), pronalazi ribu i u mutnoj vodi”, zaključuju u saopštenju.
Izvor: CDM