Sinoć je na platou ispred Gradske kuće održana promocija reprint izdanja zbirke pjesama Duga Krivokapića “Nikako te nema.”

Organizatori ovog događaja su JU Narodna biblioteka Njegoš i JU Zahumlje, a učešće su uzeli i mladi pjesnici iz književnog kluba Poenta poetika: Sonja Milatović, Miloš Jocović, Teodora Ilić i Rada Draganić, koji su stihovima nikšićkog pjesnika učinili da, bar na kratko, svako pronađe sebe u nekom drugom, ljepšem svijetu. Govorili su stihove Dugovih najpoznatijih pjesama: Nikako te nema, Pismo Čedomili, Obično dobro veče i Odgovor na pismo.

Nakon što su izveli Krivokapićeve pjesme, imali su priliku da kažu ponešto o njegovom liku i djelu a svakako da je najemotivniji dio večeri bio kada je emitovan kratki film „Do đavola” u kojem Dugo recituje svoje stihove.

„Rekla bih da je Nikšić pamtilac i kad ga mi, ponekad, zaboravljamo. Tako nas i ovim susretom opominje da ne zaboravimo Milana, da ne zaboravimo Duga. Mada, tvrdim da je teško i gotovo nemoguće, zaboraviti čovjeka koji je uspio da sačuva dječiju dušu. Naprotiv, takvi se najduže pamte i pomenom čistog srca slave”, rekla je Teodora Ilić o Dugu.

„Dugovom smrću završava se jedna epoha, epoha velikih značajnih nikšićkih boema, koji su ovom gradu dali jedan veliki i značajan pečat i po čemu je Nikšić i najviše prepoznatljiv. Iako se njegovim odlaskom završava jedna epoha, njegov duh i stvaralaštvo nastavlja da živi kroz njegova djela koja nam je ostavio, a to su tri knjige poezije i dvije knjige aforizama.”, rekla je Rada Draganić, koja je kazivala i čuvene Dugove aforizme, koji se i dan danas prepričavaju, naročito među starijim generacijama. Jedan od najpoznatijih svakako jeste: „Ne možeš danas izaći iz kafane a da ti neko ne stane na ruku”.

Rukovodilac izdavačke djelatnosti JU Narodne biblioteke Njegoš, Mihailo Perošević, izjavio je da mu je pričinjava veliku radost to što većinu publike čini omladina, pa će stoga

određeni broj primjeraka reprint izdanja “Nikako te nema” biti dodjeljen školskim bibliotekama.

Ovaj događaj svakako je jedan od najlepših tokom nikšićkog kulturnog ljeta i budi nadu da će jednog dana i “neki novi klinci” čitati Dugove pjesme.