Porto

Osim Lisabona Portugal ima najljepši i najposjećeniji tradicionalni grad u duhu novijeg doba. Porto je drugi najveći grad Portugala, odmah poslije Lisabona kao glavnog grada.

Grad sa dugom tradicijom u novijem dobu. Grad je glavno infrastrukturno središte sjevernog Portugala. Posjeduje bogatu istoriju, turističke atrakcije, noćni život, odličnu turističku posjećenost. Drugi najveći grad Portugala bogat je tradicijom i ponudom. Posebno se može istaći i stari grad sa središtem Ribeira. Stari grad, sa središtem u Ribeiri, sagrađen na brdima iznad rijeke Douro, danas je UNESCO- ova svjetka baština. Crkva San Francisko iz 14. vijeka je glavna atrakcija, kao i lokalni podrumi vina po čemu je ovaj grad i najpoznatiji. Postoji neko nepisano pravilo atrakcija koje se moraju posjetiti tokom posjete Portu. Most Ponte de Dom Luis koji predstavlja 900 godina portugalske istorije, povezuje dvije obale rijeke Douro i vinske podrume sa portugalskim starim dijelom grada Ribeira. Sagrađen je u čast kralju Luisu I. Katedrala Porto stara još iz 12. vijeka sa svojim raznolikim umjetničkim stilovima, dekorisana je su tradicionalnim Azulejo pločicama. Katedrala se nalazi na trgu. Casa de Serralves jedna je od najvažnijih kulturnih institucija Porta. Riječ je o rezidenciji koja je kombinacija različitih umjetničkih pravaca. U njoj se nalazi i Muzej savremene umjetnosti, najvažniji muzej Porta te jedan od najboljih u državi. Međutim, pored svega ovoga u ovom prelijepog gradu smješten je i zoološki vrt Santo Inacio. Riječ je o najvećem i najzelenijem zoološkom vrtu u sjevernom dijelu Portugala.

Cais da Ribeira se nalazi uz samu reku Duoro i predstavlja najuži centar grada i najživopisniji dio grada Porto. Čitav ovaj dio je poznat po drevnim uskim ulicama, sa zgradama koje datiraju vijekovima unazad. Stare kuće izgrađene od granita i pločica, nalaze se uz rivu, dok se u luci nalaze rabelo čamci (tradicionalni portugalski čamac) i brodovi koji su namijenjeni za izletišta. Cais da Ribeira je romantično mjesto koje oživljava kada sunce zađe, jer se upravo tada brojni kafići, barovi i restorani otvaraju. Jedno je od najposjećenijih Evropskih gradova, čemu svjedoči i nagrada iz 2017. godine.

 

Zanimljivosti o Portu:

– Latinski naziv za grad Porto bio je Portus Cale;

– Po njemu je država i dobiila ime;

– Ima svoj nadimak – Invicta;

– Ima naziv za stanovnike Porta – Tripeiros;

– Naziva se i „Grad mostova“ jer ima čak 6 mostova.

Izvor:

https://elle.rs/Lifestyle/Putovanja/i https://www.tripadvisor.com/

https://getbybus-com.translate.goog/hr/blog/porto/?_x_tr_sl=hr&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=sr&_x_tr_pto=sc