Porodica Talamišaj iz naselja pod Trebjesom u Nikšiću ostala je bez većeg broja koka nosilja. Tokom prethodne noći živinu su poklali psi lutalice kojih je u tom naselju, ali i u drugim dijelovima grada svakim danom sve više, piše Dan.

“Imali smo tridesetak koka nosilja, psi su ih bukvalno svaku rastrgli. Jutros sam pronašla nekoliko zaklanih u kokošinjcu koji je bio zatvoren, ali su psi uspjeli da preskoče ogradu”, ispričala je Kumrija Talamišaj.

Njena porodica, koja inače izuzetno teško živi, od prodaje jaja imala je određeni prihod koji im je bio veoma značajan.

“Napuštenih pasa je toliko da se jednostavno ne možemo odbraniti. Kroz naselje djecu ne smijemo samu da pustimo, a ne smijemo ni pse da ubijamo jer kažu da su kazne velike. Mi ni ovako nemamo od čega da živimo, a ne još da plaćamo kazne”, ogorčena je Talamišaj.

Problem s velikim brojem pasa lutalica u svim dijelovima grada, ali i u okolnim selima, u poslednje dvije godine posebno je izražen. Iz lokalne uprave više puta su isticali da se napuštene životinje dovoze iz drugih gradova na područje nikšićke opštine. Najavljivana je i akcija u saradnji s policijom kako bi se identifikovala lica koja dovoze pse iz drugih gradova, ali do danas nijesu javnosti predstavljeni eventualni rezultati te akcije. Nikšić od kraja 2015. godine ima sklonište za napuštene životinje (azil), ali kapaciteti nijesu ni približno dovoljni s obzirom na broj pasa koje treba zbrinuti. Krajem prošle godine Opština je usvojila odluku kojom je azil prepustila u nadležnost gradskog Komunalnog preduzeća. U obrazloženju te odluke sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Slavica Zindović potvrdila je da su za lokalnu upravu psi lutalice veliki problem. Azil je smješten u selu Brestice dvadesetak kilometara udaljenom od Nikšića. U nekoliko boksova svakodnevno je oko 40 pasa lutalica što je više nego što dozvoljaaju kapaciteti tog skloništa, a predstavnici Udruženja za zaštitu životinja konstantno su iznosili kritike na račun uslova u azilu.

Opština prošle godine platila oko 250.000 za nadoknadu štete.

Psi lutalice predstavljaju i veliko opterećenje za gradski budžet. U poslednje tri godine iz gradskog budžeta na ime naknade štete građanima zbog ujeda pasa lutalica iz opštinskog budžeta izdvajano je oko 300.000 eura. Samo za jedanaest mjeseci prošle godine Opština Nikšić je po tom osnovu isplatila oko 250.000 eura. Prosječno godišnje lokalnoj upravi od sudova stigne i do 550 zahtjeva za nadoknadu štete. S druge strane, Opštinu je gradnja azila i upravne zgrade, ukupne površine 242 metra kvadratna, koštala oko 23.000 eura.

Foto: Dan

loading…