Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije stigao je u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori, povodom ustoličenja Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje će se obaviti sjutra u Cetinjskom manastiru, objavila je Svetigora.

Kako je saopšteno, Porfirije je u Podgoricu stigao u 13 sati i 30 minuta, a to je njegov prvi dolazak otkako je izabran za predstojatelja SPC. Iz Svetigore su kazali da su Porfirija na podgoričkom aerodromu dočekali Joanikije i Episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke. Dodaje se da će svečani doček Porfirija biti upriličen večeras u 18 sati u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, gdje će biti služena svečana doksologija i večernja služba.
“Nakon toga slovo dobrodošlice će proiznijeti Visokopreosvećeni novoizabrani Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije, a nakon njega sabranje će blagosloviti i besjedom se obratiti Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije”, navodi se u saopštenju.
Iz Svetigore su naveli da će poslije njihovog obraćanja na bini ispred hrama uslijediti bogat kulturno-umjetnički program koji će početi projekcijom dokumentarnih filomova “Litije” i “Mitropolit Joanikije”. Kako su kazali, u programu će učestvovati i guslar Đoko Koprivica, foklorni ansambl narodnih igara i pjesama „Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, Danica Crnogorčević, Branka Zečević, Fenečki biseri, frulaš Radovan Suknović, Beogradski sindikat i Neverne bebe.
“Zbog epidemioloških mjera, koje propisuje Ministarstvo zdravlja, večernja služba i kompletna svečanost biće napolju na velikoj bini ispred Sabornog hrama”, kaže se u saopštenju.
Navodi se da je Porfirije doputovao u Crnu Goru povodom ustoličenja Joanikija.
“Koje će se obaviti sjutra u Cetinjskom manastiru nakon Svete arhijerejske liturgije koju će služiti Patrijarh srpski Porfirije sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih crkava”, dodaje se u saopštenju.
Izvor: Mina