Pokusaj ubistva
U Crnoj Gori je u prvih deset mjeseci prethodne godine registrovano 386 slučajeva u kojim je napadnuto 690 policijskih službnika, zbog čega su podnijete 83 krivične i 303 prekršajne prijave, saopšteno je iz sindikata Uprave policije.
Predsjednik sindikata Mladen Šuškavčević istakao je da profesija sama po sebi ima jednu od najodgovornijih funkcija u bezbjednosnom sistemu i zbog toga su životi policijskih službenika su u konstantnoj opasnosti.
“Sama primjena policijskih ovlašćenja se od manjeg broja građana ne prihvata na adekvatan način, pa za posljedicu imamo napade na policijske službenike pri obavljanju službenih zadataka”, naveo je Šuškavčević.
Kako kaže, to se najčešće manifestovano omalovažavanjem i vrijeđanjem, sprječavanje u vršenju službenih radnji, ali i pozivanjem na svojevrsan otpor.
“Naša obaveza je da se na krajnje profesionalan i odgovoran način odnosimo prema svim građanima i svim subjektima ovog društva, ali isto tako očekujemo njihov odgovoran odnos prema profesiji koju obavljamo”, istako je Šuškavčević.
On je inaglasio i to da je evidentno enormno uvećanje broja napada na policijske službenike u odnosu na isti period prethodne godine za čak više od 59 odsto.
“Ovo drastično povećanje razlog je velike aktivnosti Uprave policije na pružanju asistencija Komunalnoj inspekciji kako bi izvršili svoju službenu radnju, ali i zbog nepostupanja malog broja građana u skladu sa naredbama Ministarstva zdravlja koje su obilježile ovaj period”, navodi Šuškavčević.
O kakvim napadima se radi najbolje govori podatak da je povrijeđeno 30 službenika policija i pričinjena materijalna šteta na 26 službenih vozila Uprave policije.
Prema njegovim riječima, prilikom preduzimanja mjera i odbijanja napada, teže povrede registrovane su u dva slučaja, a lakše je povrijeđeno 28 službenika policije.
Izvor: Mina